Policie chce obžalovat další dva lidi za schvalování teroristických útoků v mešitách

Kriminalisté chtějí poslat před soud další dva obviněné, kteří na internetu schvalovali loňský teroristický útok na Novém Zélandu. Celkově tak státní zástupce posuzuje policejní návrh na obžalobu už u pěti lidí. Informaci potvrdil dozorující státní zástupce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Za podporu terorismu hrozí obviněným až 15 let vězení.

„Policejní orgán už ukončil vyšetřování u pěti obviněných návrhem na podání obžaloby za schvalování teroristického útoku na Novém Zélandu. O návrhu na podání obžaloby doposud rozhodnuto nebylo,“ uvedl Bílý.

Pokud bude podána obžaloba, hrozí obviněným pět až 15 let vězení nebo trest propadnutí majetku. Podle dřívějšího vyjádření Bílého je v případu celkově stíháno už 12 lidí.

Při loňském útoku zahynulo pět desítek lidí

Útok v novozélandském městě Christchurch se stal loni v březnu. Osmadvacetiletý pravicový extremista z Austrálie zastřelil ve dvou mešitách pět desítek lidí. Celou akci přitom živě vysílal v přímém přenosu na internetu.

K masakru se začali vyjadřovat na sociálních sítích i internetových diskuzích lidé z celého světa. Na schvalující komentáře se zaměřili i čeští kriminalisté, kteří začali několik příspěvků prověřovat. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tehdy označil jakékoliv podněcování k nenávisti za nepřijatelné.

Soudní proces se střelcem na Novém Zélandu by měl začít letos v květnu. Zodpovídat se bude z teroristického útoku, při kterém zavraždil 51 lidí, obžalovaný je i z pokusu o vraždu 40 osob.