Nemocnice řeší bezpečnost personálu, v Havlíčkově Brodě zdravotníky učí sebeobraně

Události: Bezpečnost v havlíčkobrodské nemocnici (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Česku se potýkají s útoky na zdravotníky. Zařízením často chybí vhodné vybavení a zabezpečení, po zkušenostech s agresory se ale snaží své zaměstnance chránit. Například v Havlíčkově Brodě je pravidelně učí sebeobraně a chodby hlídají kamery. Těmi se zvýšenou bezpečnost chystá řešit i ostravská nemocnice, po střelbě z loňského prosince tam navíc zavádí i další opatření.

V havlíčkobrodské nemocnici se s útokem pacienta setkala prakticky každá sestra na urgentním příjmu, a to i přesto, že zařízení získalo titul bezpečná nemocnice a každoročně tam učí personál sebeobraně.

Zkušenost s napadením má i Lenka Vopršalová z chirurgické ambulance „Vytáhl nůž s dvaceticentimetrovou střenkou a šel na lékaře,“ popisuje chování opilce. Právě na urgentním příjmu a na úrazových ambulancích je podle mluvčí nemocnice Petry Černo nejvíc takových incidentů.

Pacienti ale neútočí jen klasickými zbraněmi. „Setkali jsme se s použitím francouzských holí nebo podpažních berlí,“ potvrzuje vrchní sestra chirurgické ambulance nemocnice v Havlíčkové Brodě.

Kromě pravidelných školení je tamní nemocnice na agresivní pacienty připravena i jinak. Lékaři u sebe třeba mají tlačítko, kterým si mohou přivolat pomoc. Na chodbách jsou navíc nainstalované kamery.

„Nemocnice je zabezpečena kamerovým systémem. Kamera by nám přiblížila osobu, která se dopustí útoku,“ potvrzuje Černo. Ke zpřísnění bezpečnostních opatření nemocnici vedl šest let starý incident, kdy musela kvůli nahlášené bombě v mraze evakuovat pacienty.

Bezpečnost zvyšují i v Ostravě

Po loňském útoku zpřísňovala svá bezpečnostní pravidla i nemocnice v Ostravě. Poté, co tam dvaačtyřicetiletý pachatel v polovině prosince zastřelil sedm lidí, rozšířilo vedení tamního zdravotnického zařízení tým ochranky a na podobné situace chce lépe připravit i zaměstnance nemocnice. V celém areálu by se navíc v budoucnu měly objevit i takzvané inteligentní kamery.

Ještě letos by měl navíc podle ředitele nemocnice Jiřího Havrlanta vzniknout velín, který by měl v případě potřeby poskytnout zázemí pro technický, zdravotnický i krizový dispečink. „Odtud by šly všechny informace směrem dovnitř nemocnice,“ přiblížil bezpečností plán ředitel.