Čvrtek bude kluzký, pátek větrný. O víkendu se začne znovu oteplovat

V noci na čtvrtek hrozí ve velké části Čech vznik náledí. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu hrozí potíže řidičům i chodcům. Náledí přichází v době, kdy přes den bývá mírně nad nulou a v noci mrzne, takové počasí ale vydrží jen do pátku. Poté se znovu oteplí a odpolední teploty mohou vystoupat i nad deset stupňů Celsia. Oteplení doprovodí silný vítr.

Meteorologové vydali výstrahu na náledí platnou od středy 21 hodin do čtvrtka 9 hodin. Podle ČHMÚ se bude náledí vytvářet lokálně, ale na většině území Čech s výjimkou Pardubického kraje a jižní části Královéhradeckého kraje.

Podle meteorologů hrozí na místech, kde je náledí, problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Chodci se mohou poranit, když uklouznou. Starší lidé by raději neměli vycházet ven.

Náledí obvykle vzniká, když po teplejším období, kdy taje nebo prší, začne mrznout. Oproti ledovce nevzniká náledí hned při dopadu na zem, jde o zmrzlou vodu, která již na zemi byla. Nyní se střídají dny s maximálními teplotami kolem pěti stupňů nad nulou s převážně mrazivými nocemi – v noci na čtvrtek by mělo být mezi minus 3 a plus 1 stupněm Celsia. Ve středu přitom občas prší.

Podobné počasí bude ještě ve čtvrtek. V pátek zesílí vítr a následně se začne oteplovat. Již v sobotu vystoupají teploty na 6 až 10 stupňů a v pondělí by mohlo být i 13 stupňů. Vítr, který bude oteplení předcházet, by neměl být tak extrémní jako na počátku února, kdy měly nárazy rychlost i přes 100 kilometrů za hodinu. Tentokrát meteorologové očekávají asi 70kilometrové nárazy větru.

Výstrahu zatím ČHMÚ nevydal, ale předpokládá, že tak učiní. Platit by měla v pátek v noci a dopoledne, zřejmě v celé republice.