ČSSD chce růst důchodů nad zákonnou valorizaci. Ideální je tisíc korun, říká Chvojka

Jan Chvojka, Olga Richterová a Radim Fiala hosty Otázek Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie bude požadovat na příští rok růst důchodů nad zákonnou valorizaci. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Za ideální výši růstu by považoval 1000 korun. Podle zákona by valorizace měla být asi 750 korun.

Podle Chvojky by růst důchodů měl být vyšší než inflace. Sociální demokracie podle něj bude tlačit na co nejvyšší růst penzí. „Ideální by byl co nejvyšší nárůst, ale samozřejmě musíme respektovat nějaké rozpočtové dopady a možnosti, je to na jednání s hnutím ANO,“ uvedl Chvojka. „Kdyby to bylo tisíc korun, tak je to ideální,“ upřesnil. 

Zvyšování penzí o více než inflaci je potřeba i podle místopředsedy SPD Radima Fialy. „Inflace je velmi nebezpečná pro důchodce a nízkopříjmové skupiny lidí. To znamená, že souhlasím s těmi valorizacemi,“ řekl Fiala, který byl také hostem Otázek Václava Moravce. 

Piráti chtějí, aby se valorizace týkala i jiných oblastí než důchodů

Letos se důchody v průměru zvýšily o 900 korun, tedy o 151 korun nad zákonem stanovenou valorizaci. Průměrný důchod by tak měl činit 14 326 korun. Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) slibuje, že důchodci budou v roce 2021 v průměru brát minimálně 15 tisíc korun. V lednu předseda vlády řekl, že růst důchodů bude pokračovat nezávisle na ekonomické situaci země. Myslí si, že průměrný důchod bude i vyšší než 15 tisíc korun.

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová by uvítala, aby se valorizace o inflaci týkala i jiných oblastí než důchodů. Pravidelně valorizovat by se podle ní měl i rodičovský příspěvek nebo příspěvky na péči.

„Vláda by se neměla vyhýbat tomu, že inflace je realita, a přijde mi strašně nefér, že vláda úplně rezignuje na to přizpůsobovat zákony, jak jsou napsané, tomu, že inflace existuje, s výjimkou důchodů, tam je valorizační mechanismus ustavený,“ kritizuje Richterová. 

Je třeba zákon o dostupném bydlení, shodují se politici

Předseda poslanců ČSSD Chvojka v Otázkách Václava Moravce dále řekl, že pokud se ve vládě nenajde vůle předložit zákon o dostupném bydlení, mohl by vzniknout mimovládní cestou.

„Nemusí to být nazváno sociální bydlení, prostě bydlení, které je dostupné pro důchodce, samoživitelky, člověka, který přijde z dětského domova a nemá peníze na to žít ve standardním komerčním nájmu, tak takové byty jsou potřebné. Je to problém především ministerstva pro místní rozvoj, že takový zákon nemáme,“ uvažuje Chvojka.

Podle Richterové mají Piráti připravený rámcový návrh zákona. Sama o něm chce jednat s ministryněmi pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO) a práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). 

Také SPD podle Fialy takový zákon chystá. „Myslím, že předpokladem je zlepšit stavební zákon, na kterém se pracuje, to znamená zkrátit lhůty stavebního řízení, protože se nestaví dostatečný počet bytů,“ uvedl Fiala.