Exministr Jiří Havlíček už nechce šéfovat Úřadu práce, ministerstvo vypíše nové výběrové řízení

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) odstoupil z výběrového řízení na generálního ředitele Úřadu práce, uvedl to server Lidovky.cz. O výsledcích totiž podle něj nerozhodovaly odborné předpoklady a znalosti, ale to, zda se daný kandidát líbí, nebo nelíbí premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ten se už dříve proti Havlíčkovi vymezil. Ministerstvo vyhlásí na ředitele úřadu nové výběrové řízení, uvedla mluvčí resortu.

„Rozhodl jsem se s ohledem na svoji rodinu a své blízké dále se o tuto pozici neucházet. Za situace, kdy v zásadě není respektován služební zákon, kdy má o výsledku výběrového řízení rozhodovat to, zda se daný kandidát líbí, nebo nelíbí premiérovi, a ne odborné předpoklady a znalosti, to nemá žádný smysl,“ sdělil LN Havlíček.

Babiš v neděli řekl, že by případné jmenování Havlíčka považoval za špatný vtip. „Sociální demokracie hledá trafiky pro své lidi, ale myslím, že by to neměli přehánět,“ uvedl premiér v České televizi.

Do výběrového řízení se společně s Havlíčkem přihlásil i šéf svitavského úřadu práce Jan Tesař. Ten ale podle ministerstva nesplňuje předpoklady.

Havlíček odstupuje i kvůli mediálnímu zájmu

Havlíček soudí, že i kdyby byl třeba nakonec vybrán a jmenován, tak by jeho působení bylo negativně ovlivněno „neustálým mediálním zájmem a reakcemi na dehonestující výroky“. „A to nemám ani já a ani Úřad práce zapotřebí,“ dodal exministr. 

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) v neděli řekla, že by ředitel měl být osvědčený manažer, který rozumí českému hospodářství, a dodala, že Havlíček obě podmínky splňuje. Už dřív oznámila, že chystá změny ve fungování úřadů práce. Nový šéf by podle ní pak měl zajistit přesun úřadů do 21. století, aby byly vstřícné, efektivní a fungující.

Jiří Havlíček byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2017, v této funkci strávil necelý rok jako nástupce Jana Mládka a předchůdce Tomáše Hünera. Většinu času působil na ministerstvu jako náměstek ministrů. Místo v čele Úřadu práce se uvolnilo koncem loňského roku poté, co na funkci z rodinných důvodů rezignovala Kateřina Sadílková. Do výběru nového ředitele úřad vede šéf odboru kanceláře generálního ředitele Viktor Najmon.