Zakázka na pancéřová skla byla v pořádku, zastal se antimonopolní úřad resortu obrany

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil přezkum zakázky ministerstva obrany na dodávku pancéřových skel. Podle úřadu nedošlo k porušení zákona. Potvrdil to mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda. Podnět k prošetření postupu podala firma SVOS Přelouč. Ta o zakázku usilovala, resort obrany ji ale nakonec zadal Vojenskému výzkumnému ústavu v Brně. Pancéřovými skly budou vybavena vozidla Iveco pro českou armádu.

„Úřad vydal rozhodnutí, kterým správní řízení zahájené z moci úřední zastavil, neboť neshledal porušení zákona,“ uvedl Švanda.

Podnět k prošetření se týkal zakázky na pancéřová skla, kterou ministerstvo přidělilo Vojenskému výzkumného ústavu v Brně. Na to si stěžovala firma SVOS Přelouč, která argumentovala tím, že ústav není skutečným dodavatelem a skla jsou nakupována od německého výrobce a další české společnosti.

Společnost SVOS je podle svého prohlášení jediným českým výrobcem pancéřových skel pro vojenské automobily s vlastní výrobou v Přelouči. Navíc uvedla, že ministerstvu nabídla dodání skel s výrazně nižší cenou a kratším termínem dodání.

Žádnou nabídku jsme v době zadání nedostali, upozorňuje resort

Ministerstvo obrany s tvrzeními ale nesouhlasí. „V době zadávacího procesu nekontaktovala společnost SVOS ministerstvo obrany s žádnou nabídkou související s touto zakázkou,“ uvedl už dříve mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Firma podle něj až osm měsíců po uzavření rámcové dohody zadávací postup námitkou rozporovala.

Na stranu ministerstva se postavil i ÚOHS. „Konkrétně úřad v rozhodnutí konstatoval, že zadavatel byl oprávněn využít v daném případě takzvanou in-house výjimku a uzavřít rámcovou smlouvu s Vojenským výzkumným ústavem,“ doplnil Švanda.

Firma SVOS se s ministerstvem soudí také kvůli sporu o zakázku na bojová vozidla Perun pro speciální síly. Resort chtěl od firmy koupit čtyři vozidla za 94,5 milionu korun, od smlouvy ale v létě odstoupil. Stroj podle obrany neprošel takzvanými vojskovými zkouškami.