Na tahu je policie, komentují politici „podivnou kauzu“ exministra Kremlíka

Události, komentáře: Dohady kolem trestního oznámení exministra Kremlíka (zdroj: ČT24)

Policie by měla prověřit okolnosti údajného úplatku nabízeného Vladimíru Kremlíkovi v době, kdy byl ministrem dopravy za ANO. Shodli se na tom reprezentanti koaličních i opozičních stran, kteří o „podivném“ případu – jak aféru popisují členové ČSSD – debatovali v Událostech, komentářích.

Podle informací zpravodajského webu Seznam Zprávy a jeho reportéra Janka Kroupy podal Vladimír Kremlík v pondělí trestní oznámení kvůli úplatku ve výši půldruhého milionu korun, který mu měl těsně před svátky nabídnout advokát společnosti CGI. Sám právník to ovšem popírá a Kremlíka chce žalovat za pomluvu.

CGI u státu s úspěchem usilovala o dohled nad mýtným systémem. Když Kremlík v resortu z premiérova popudu skončil kvůli spornému tendru na e-shop s dálničními známkami, jeho nástupce Karel Havlíček (za ANO) zakázku pro CGI zastavil. Nové řešení se hledá i pro známkový tendr.

Váhání nad Kremlíkem. Proč měsíc mlčel?

Pozornost budí hned několik momentů. V první řadě jde o měsíční rozestup mezi údajnou korupční nabídkou a Kremlíkovým rozhodnutím obrátit se na policii. První kontakt měl podle informací médií provést v půlce ledna, to se ale obracel na šéfa BIS Michala Koudelku, a nikoliv na kriminalisty.

„Určitě bych to oznámil premiérovi a ohlásil bych to policii,“ prohlásil vicepremiér a pověřený šéf resortu dopravy Havlíček.

„Pro čistotu svědomí a systému je lepší jít na policii. Od toho ji ostatně ze svých daní platíme,“ doplnil poslanec ČSSD Petr Dolínek. „Budu žádat, aby pan premiér někoho pověřil, kdo řekne společnosti pravdu a co se opravdu stalo a co se poslední tři měsíce dělo kolem dálnic. Je to celé podivné.“

„Pan Kremlík je doktorem práv s advokátní zkušeností a měl by vědět, co v takové situaci dělat,“ prohlásil pak pirátský poslanec Ondřej Profant. „Považujeme to za těžké selhání, a proto i kolega Lukáš Černohorský podal trestní oznámení pro podezření na to, že se neoznámilo korupční jednání. Policie to musí vyšetřit.“

Rozpor v informacích. Co Babiš věděl?

Rozruch na sebe ale přitahuje i premiér Andrej Babiš, který se od svého někdejšího vládního nominanta distancuje. „Že potopí pana ministr Kremlíka ze dne na den, že udělá rychlé řešení, tak se ptám: věděl o tom pan premiér? A jestliže věděl a neřekl nám to, tak proč lhal?“ pozastavovala se nad aférou poslankyně Starostů Věra Kovářová v Interview ČT24.

Podle reportéra Seznamu Kroupy přitom Babiš od Koudelky v lednu věděl, že Kremlík možné korupční jednání nahlásil. „Logickým adresátem šéfa tajných služeb je premiér,“ řekl novinář. „Pan Koudelka o tom pana premiéra informoval, a pan premiér mu řekl, že má v celé věci zelenou. Nevím k čemu, protože tajná služba není v postavení, že by mohla cokoliv vyšetřovat.“

Ministr Havlíček tvrdí pravý opak. „Mám informace, že (Andrej Babiš) nebyl informován.“

Věra Kovářová hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Pochyby nad tendrem na „e-shop se známkami“

Případem se nyní již zabývá policie, Piráti se budou snažit téma prosadit i na jednání sněmovního pléna. Už ve čtvrtek zasedne sněmovní bezpečnostní výbor, který chce vyslechnout jak exministra Kremlíka, tak premiéra Babiše a Koudelku. Kontroverze totiž nadále vzbuzuje i tendr, kvůli kterému Kremlík musel resort opustit.

Podle reportéra Janka Kroupy se za zakázkou, jež se v mediální zkratce prezentuje jako předražený e-shop, skrývá širší monitorovací systém SPZ řidičů. To potvrzuje i ministr Havlíček. Jenže zatímco Havlíček akcentuje praktické důvody – SPZ je třeba monitorovat kvůli kontrole toho, zda řidiči za jízdu po dálnici zaplatili – novinář Kroupa upozorňuje na možné využití technologie tajnými službami.

„Nabízí se, jestli vyhození pan Kremlíka za něco, co bylo ve skutečnosti jinak, nebyl jen zástupný důvod. Ptáme se k čemu,“ říká reportér a taková perspektiva vzbuzuje i neklid opozice. „Neměl byste udělat nic jiného, než občanům vysvětlit, jestli jsou špiclováni, nebo nejsou. A jestli to je v souladu se zákonem, nebo není, a jestli se zakázky nevyužilo k tomu, co je nad rámec zákona,“ řekl vládnímu zástupci poslanec za ODS Jan Bauer.

„Primárním cílem nebylo to, že se budou šmírovat lidé,“ namítá pověřený šéf dopravního resortu. „Primárním cílem bylo, že se budou sledovat espézetky. A v momentu, kdy by byla mimořádná situace, tak do systému (tajné) služby pochopitelně můžou. To přece není nic mimořádného.“