Chudobínská borovice může být Evropským stromem roku. Ocenil ji také anglický znalec

Události: Chudobínská borovice může být Evropský strom roku (zdroj: ČT24)

Britský „lovec stromů“ Rob McBride v úterý přijel na Vírskou přehradu na Vysočině. Chudobínská borovice, která na místě roste už 350 let, soutěží o titul Evropský strom roku, přičemž národní kolo už vyhrála. Nyní ji ocenil i muž, který propagaci a ochraně stromů zasvětil většinu života.

Rob McBride původně pracoval jako softwarový inženýr. V roce 2004 se ale začal věnovat stromům. Od té doby objevuje jejich půvab. „Krátká verze je, že stromy mi zachránily život,“ říká o sobě.

V současnosti jezdí na obhlídku významných jedinců v soutěži o titul Evropský strom roku 2020. Patří mezi ně také Chudobínská borovice. „Je to krásný strom. Chtěl bych se dostat hodně blízko, abych si ho mohl pořádně prohlédnout,“ přál si McBride.

Bonsai v přehradě

Česká finalistka Evropského stromu roku je totiž pro „lovce stromů“ poměrně nepřístupná, a to jednak kvůli ochraně vodních zdrojů, ale také strmé skále. „Připomíná bonsai v květináči. Ale tohle je 350 let stará borovice v přehradě,“ ocenil McBride kompozici stromu nad vodní hladinou.

Fascinuje ho i příběh borovice. Stála nad vesničkou Chudobín, kterou ale přežila už o 63 let. Ves musela ustoupit Vírské přehradě. „Chodil jsem denně kolem borovice tam i zpátky do Víru, to je sedm kilometrů, denně do školy,“ vzpomíná pamětník na vesničku Chudobín Milan Peňáz.

Borovici Milan Peňáz pozoruje už desítky let. Samotný strom se už příliš nemění, na rozdíl od hladiny nádrže. Někdy strom vystupuje z vody, v současnosti se tyčí nad ní. „Ten krásný vzhled nejlépe vyniká za maximálního vodního stavu, ke kterému dnes ještě chybí nějakých 12 metrů,“ upozornil Milan Peňáz.

Hlasování pro Evropský strom roku 2020 potrvá do konce února. Borovice, které se přezdívá také Královna zatopeného údolí, zatím drží čtvrtou pozici.

Loni v anketě Evropský strom roku zvítězila maďarská mandloň, která stojí už přes 135 let před kostelem Panny Marie Sněžné na Sněžném vrchu v Pešti. Česká Lípa svobody skončila pátá.