„Nad HIV stále nevítězíme.“ V Česku loni přibylo 222 případů nemoci

Čeští lékaři loni zaznamenali 222 nových pacientů s virem HIV. Ve srovnání s rokem 2018 je to o čtrnáct případů více, proti rekordnímu roku 2016 jich ale o 64 ubylo. Dvanáct lidí loni na AIDS zemřelo. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. Od počátku sledování od října 1985 experti evidovali 3590 lidí s infekcí HIV, u 674 z nich se nemoc rozvinula. Zemřelo 311 pacientů.

„V roce 2019 bylo v ČR zachyceno 222 nových případů infekce HIV, což je zhruba na úrovni roku 2012. Počet zjištěných případů HIV je mírně vyšší než v roce 2018. Pro vyhodnocení dlouhodobého trendu je však potřeba vyčkat na vývoj v dalším roce,“ okomentovala laboratoř.

V roce 1985 odborníci zaznamenali tři případy nákazy virem HIV. V roce 1997 se počet nově nakažených dostal na 62. Přes stovku se přehoupl o deset let později, kdy dosáhl 121. Postupně rostl, zatím vůbec nejvyšší byl v roce 2016, kdy lékaři evidovali 286 nových pacientů. O rok později jich bylo 254 a předloni 208.

Mezi loňskými novými pacienty je 193 mužů a 29 žen. Většina z nich se nakazila při sexu. Nejmladšímu nakaženému muži bylo 14 let a ženě 21 let, nejstaršímu muži pak 74 a ženě 77 let. U téměř 14 procent nových pacientů byla nemoc AIDS už rozvinutá, bylo jich 30. Celkem experti evidovali loni 37 nových pacientů s chorobou selhání imunity. Na nemoc AIDS zemřelo 12 lidí.

S virem HIV se loni narodilo jedenáct dětí. Matky sedmi z nich měly nákazu už při otěhotnění, další čtyři se o ní dozvěděly díky testům v těhotenství.

Lidé nemají z nemoci strach, přestávají se chránit

Česko patří dlouhodobě k zemím s nižším výskytem nákazy. Zástupci neziskových organizací i lékaři ale poukazují na to, že strach z nemoci opadl a lidé se před ní přestávají chránit. Často spoléhají také na moderní léčbu, díky níž pacienti mohou žít výrazně déle. Experti ale zdůrazňují, že i když současná terapie má méně vedlejších účinků, je stále nepříjemná a nemoc nevyléčí.

„Výsledky monitorování HIV infekce a onemocnění AIDS v roce 2019 ukazují, že nad HIV/AIDS stále nevítězíme,“ podotýká výkonný ředitel organizace pro prevenci AIDS Red Ribbon Zdeněk Hlavatý.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale tento typ bílých krvinek znovu ubývá, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.