Policie chce obžalovat trojici mužů, kteří schvalovali teroristický útok na Novém Zélandu

Kriminalisté chtějí poslat před soud trojici Čechů, kteří na internetu schvalovali loňský teroristický útok na Novém Zélandu. Státní zástupce Martin Bílý sdělil České televizi, že obržel spis s návrhem na obžalobu. Skupina se na sociálních sítích i jinde vyslovovala pro útok ve dvou novozélandských mešitách, při kterém zemřelo pět desítek lidí.

„Policejní orgán aktuálně skončil vyšetřování celkově u tří obviněných, a to návrhem na podání obžaloby. Pokud bude obžaloba podána, hrozí obviněným trest odnětí svobody na 5 až 15 let nebo vedle toho rovněž trest propadnutí majetku,“ uvedl dozorující státní zástupce Martin Bílý.

Útok v novozélandském městě Christchurch se stal loni v březnu. Osmadvacetiletý pravicový extremista z Austrálie zastřelil při útoku ve dvou mešitách pět desítek lidí. Celou akci živě vysílal v přímém přenosu na internetu.

K masakru se začali vyjadřovat na sociálních sítích i internetových diskuzích lidé z celého světa. Na schvalující komentáře se zaměřili i čeští kriminalisté, kteří začali několik příspěvků prověřovat. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tehdy označil jakékoliv podněcování k nenávisti za nepřijatelné.

Soudní proces s útočníkem na Novém Zélandu by měl začít letos v květnu. Zodpovídat se bude z teroristického útoku, při kterém zavraždil 51 lidí, obžalovaný je i z pokusu o vraždu 40 osob.