Jak dlouho bude Havlíček řídit dopravu? Prezident o tom chce mluvit s Babišem

Události: Zeman bude u Babiše zkoumat dobu působení Havlíčka na resortu dopravy (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se ještě bude ptát premiéra Andreje Babiše (ANO), jak dlouho bude ministr Karel Havlíček (za ANO) stát v čele resortu dopravy. Po setkání s prezidentem na Pražském hradě to řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Pokud by měl být Havlíček zároveň ministrem dopravy i ministrem průmyslu a obchodu až do konce tohoto volebního období, KSČM by vyvolala s ANO dohodovací řízení, zda mají komunisté i nadále menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovat.

Filip řekl, že Zemanovi sdělil své obavy z toho, aby Havlíček nebyl funkcí šéfa dvou ministerstev přetížen. „Respektuju to jmenování na dobu dočasnou, ale ty úkoly, které jsou před námi, ať už jde o výstavbu jaderných bloků, ať už v Dukovanech nebo v Temelíně, nebo o otázku vysokorychlostních komunikací, dálnic a železnic, jsou tak náročné, že to vyžaduje plné angažmá,“ uvedl předseda komunistů.

Zeman mu řekl, že bude ještě s Babišem o délce angažmá Havlíčka na dopravě mluvit. Bude se ho také ptát na plnění úkolů. „Rozumí tomu, jak náročné to je, plnit úkoly dvou ministerstev, a například připomněl angažmá bývalého ministra (Zdeňka) Škromacha při jeho působení na ministerstvu práce a sociálních věcí a ministerstvu zdravotnictví, které také bylo jenom dočasné,“ dodal Filip.

Filip: KSČM nesouhlasí s tím, aby Havlíček vedl resort dopravy do konce volebního období (zdroj: ČT24)

Havlíček by podle lídra komunistů měl na dopravě zůstat po dobu reorganizace struktury ministerstva, která je podle Filipa málo funkční. Jinak by mohli komunisté jednat o budoucnosti své tolerance vládě. „Máme v dohodě o toleranci postupy, které jsou v dohodovacím řízení, které by umožnily naše jednání o tom, jestli má KSČM dále tolerovat vládu, nebo ne,“ řekl. V dohodovacím řízení by podle něj mohly být stanoveny podmínky, podle kterých má být doba Havlíčkova působení na dopravě omezena.

Prezident Miloš Zeman minulý týden vyhověl premiérovi Andreji Babišovi a pověřil Karla Havlíčka řízením ministerstva dopravy. Záměr předsedy vlády, aby byl Havlíček ministrem dopravy až do konce volebního období, se nelíbí nejen komunistům, ale ani sociálním demokratům.

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky není v pořádku, že se pouhým pověřením někomu dá široká kompetence. Havlíčkovu kumulaci funkcí chtějí sociální demokraté probrat na nejbližší koaliční radě.

Revize služebního zákona?

Premiér Andrej Babiš také zaměřil svou pozornost na změnu služebního zákona, chce z něj vyjmout náměstky na ministerstvech. Babiš viní ze skandálu s nepovedeným nákupem systému elektronických dálničních známek prvního náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka a šéfa Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyňka Hořelicu. V minulém týdnu je vyzval k rezignaci, ani jeden ale jeho výzvu nevyslyšel.

Oba dva podléhají služebnímu zákonu, proto není možné je ze dne na den odvolat. „Pan první náměstek Čoček se k tomu nehlásí, tak to není možné. Ten fond zkrátka nemůže být pod státní službou, já jsem vyzval pana ředitele, aby rezignoval, on nerezignoval,“ prohlásil premiér v pondělí.

I kdyby se ani jeden nepřihlásil do nově vypsaných výběrových řízení, která v rámci reorganizace ministerstva ohlásil Karel Havlíček, nebo v nich neuspěli, měl by jim stát nabídnout srovnatelné místo.