Na odškodnění za potíže po očkování má podle senátorů dosáhnout více lidí. V plánu je i bolestné

Události: Na odškodnění za potíže po očkování má podle senátorů dosáhnout více lidí (zdroj: ČT24)

Senát chce rozšířit okruh odškodňování lidí za zvlášť závažné potíže, které jim způsobilo povinné očkování. Stát by měl v souladu s původním vládním návrhem hradit také bolestné a ztrátu na výdělku, navrhla to ve středu horní komora na podnět svého zdravotnického výboru a také ombudsmanky Anny Šabatové. Změny, s nimiž souhlasil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), nyní posoudí sněmovna.

Sněmovní verze zákona počítá s tím, že stát by měl místo majetkové a nemajetkové újmy nahrazovat ztížení společenského uplatnění očkovaného a náklady na péči o něj, jeho zdraví nebo domácnost. Měl by rovněž poskytnout náhradu za duševní útrapy.

Odškodnění by podle předlohy bylo vypláceno do půl roku od doručení žádosti, pokud chybu neudělal očkující lékař nebo výrobce vakcíny.

Maximální výši náhrady norma nestanoví. Ministerstvo zdravotnictví chce postupovat podle občanského zákoníku a podrobnosti stanovit vyhláškou. Předpokládá, že celková výše náhrad nepřesáhne 100 milionů korun ročně.

Odškodnění by se podle odborníků mohlo týkat méně než deseti případů ročně, mohlo by jít třeba o případy záněty mozku nebo kloubů. „Způsob reakce většinou bývá alergického charakteru,“ uvedla místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

Podmínkou odškodnění bude žádost podaná ministerstvu do tří let od doby, kdy újma vznikla. Kvůli obtížnému prokazování předloha nevyžaduje důkaz příčinné souvislosti. Neúspěšní žadatelé by se mohli obrátit do čtyř let na soudy. Stát má podle ministra Vojtěcha převzít odpovědnost rovněž v případech, kdy dítě zemře.

Komise by mohla podle návrhu senátorů posoudit až stovky případů ročně

Ve složitých případech by resortu zdravotnictví podle poslanecké úpravy mohla při posuzování žádostí pomoci odborná komise. Vyjadřovala by se k tomu, zda za újmou na zdraví skutečně stojí povinné očkování, nebo ne.

Ve sněmovní verzi zákona by to podle ministra zdravotnictví mohlo být zhruba pět případů ročně. V případě návrhu výboru by prý komise posuzovala odhadem až několik set případů.

V Česku jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem, včetně nepovinných vakcín je to ročně milion dávek. Povinnost vysvětluje ministerstvo ochranou zdraví celé společnosti. Proti infekci jsou v případě vysoké proočkovanosti chráněni i ti, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou.

Roste ale počet rodičů, kteří děti očkovat nenechávají nebo to odkládají do vyššího věku, protože očkování považují za nebezpečné. Závažné nežádoucí účinky ale podle odborníků nejsou prokázány.

Lékaři ročně naočkují statisíce vakcín. Hlášeních na nežádoucí účinky bylo předloni zhruba osm stovek, nejčastěji na takzvanou hexavakcínu.

Nejčastější reakce po takzvané hexavakcíně
Zdroj: SÚKL