Údolí Labe u Děčína a louky u Přelouče budou nově chráněné. Rejdařům navzdory

V Česku přibudou dvě evropsky chráněné lokality (zdroj: ČT24)

Vláda uznala ochranu vzácných druhů v údolí Labe u Děčína i luk poblíž Přelouče. Obě oblasti se tak nově stanou evropsky chráněnými lokalitami. Rozhodnutí vlády padlo i přes to, že se v místech plánují stavby na zlepšení splavnosti řeky. Jednání trvala několik let, během kterých Evropská komise dokonce Česku hrozila pokutou.

Naplaveniny na březích Labe v údolí za Děčínem a na nich rostoucí drobnokvět pobřežní mají být podle rozhodnutí vlády z tohoto týdne nově chráněné. „Tento ekosystém byl dříve poměrně rozšířen, dnes se kvůli regulaci řek už v podstatě na našem území nevyskytuje,“ vysvětluje Nikol Krejčová, odbornice na ochranu přírody z neziskové organizace Arnika.

Zpřísnění ochrany přírody teď ale zřejmě zkomplikuje práci rejdařům. V jednom z míst, kde má dojít ke zpřísnění ochrany přírody, se totiž už léta plánuje nový jez, který má zlepšit plavbu lodí po řece. „Ničím jiným tu vodní cestu nesplavníme a nejsme schopní zabezpečit plavbu po celý rok,“ říká spolumajitel společnosti Evropská vodní doprava Lukáš Hradský.

Na loukách u Přelouče má zase vzniknout plavební kanál s komorou. Žijí tam ale vzácní motýli a v sezoně se tam líhnou tisíce modrásků.

Evropská komise hrozila pokutou

Česko slíbilo, že taková místa bude chránit, už když vstupovalo do Evropské unie. Že by se ale měl seznam tuzemských chráněných lokalit doplnit, upozorňuje Evropská komise opakovaně. Od roku 2016 navíc s Českou republikou vede řízení, ve kterém hrozí pokuty. Svým rozhodnutím o ochraně lokalit tak teď ministři zřejmě zabránili možné žalobě.

„V obou těchto případech jsme našli shodu s resorty, které s tím měly dlouhodobě problém, tedy s ministerstvem dopravy a s ministerstvem zemědělství,“ popisuje vládní dohodu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něj ale rozhodnutí automaticky nevylučuje budoucí stavební záměry na Labi. Ty ale nově budou muset splnit všechny podmínky pro chráněné lokality.