Vondráček na sněmovním plénu vztyčil prostředník. Sklidil kritiku a omluvil se

Kamery v Poslanecké sněmovně zachytily šéfa dolní komory Radka Vondráčka (ANO), jak zpoza předsednické lavice ukazuje prostředník na jednoho ze svých poslaneckých kolegů. Opozice nyní šéfa sněmovny kritizuje za nedůstojnost, on sám se omlouvá slovy, že šlo o legraci, navíc před začátkem jednání.

Vondráček ukázal vulgární gesto do sněmovního sálu minutu po deváté, bezprostředně před tím, než zahájil poslaneckou schůzi. Reakcí na vztyčený prostředník byl smích přítomných zákonodárců a předseda sněmovny na Twitteru uvedl, že vulgarismem reagoval na gesto svého kolegy a „samozřejmě se jednalo o legraci“.

„Veřejnosti se omlouvám, kolega Láďa Okleštěk se jistě neurazil,“ dodal později – jeho gesto totiž kritizovali opoziční zástupci. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ho pak vyzvala přímo k omluvě.

„Jeho etiketa není na vysoké úrovni. Už v době, kdy tu poskakoval s kytarou na pultíku, jsme poznali, že přistupuje k tomuto velmi svérázně,“ uvedla s odkazem na loňské video, které Vondráčka zachycovalo při večírku v jednacím sále, jak na řečnickém pultíku hraje na kytaru a zpívá.

Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová doplnila, že poslanci by mohli Vondráčkovi věnovat některou z knih o etice od odborníka Ladislava Špačka, a pohoršení vyjádřil i předseda lidovců Marek Výborný: „Vadí mi, že se tak chová třetí nejvyšší ústavní činitel, samozřejmě to vypovídá o něm samotném.“

Prostředníčky, alkohol a mikina

Prostředníček ve sněmovně ukázal také v roce 2007 tehdejší premiér Mirek Topolánek. Gesto vysvětlil tím, že patřilo ministru financí Miroslavu Kalouskovi a mělo znamenat „Kalousku, jsi jednička“. Mandátový a imunitní výbor tehdy konstatoval, že gesto bylo nevhodné a nepřípustné.

Problém měl i v roce 2012 tehdejší předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. Hájil se tím, že gesto nepoužil úmyslně, což podle členů imunitního výboru vyplynulo i z obrazového záznamu. Stejný posunek v roce 2008 použil i Kalousek, později řekl, že na něj není pyšný a stydí se za něj.

Debata o zachovávání slušnosti v lavicích, ze kterých se řídí poslanecká schůze, se pak vedla i kvůli Janu Hamáčkovi, který před pěti lety předsedal poslancům ve zjevné indispozici, sám přiznal dva panáky slivovice. Rozruch vzbudila i někdejší místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Pokorná Jermanová, když před poslance zasedla v zelené sportovní mikině.