„Jsme rodinný podnik, každému zaměstnanci zemřelo osm dětí,“ uvedl vedoucí vyhořelého domova ve Vejprtech

Události ČT: Ve Vejprtech se vyrovnávají s tragédií (zdroj: ČT24)

Vyhořelý dům ve Vejprtech, kde v neděli zemřelo osm lidí, byl v pondělí uzavřený. Na místě stále probíhalo vyšetřování. Policisté případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti. Tragédie malým městem pohnula. Lidé se s klienty speciálních domovů často dobře znají.

Ani vedoucí domova Petr Vagaši v pondělí dopoledne dovnitř ještě nesměl. Na místě byli stále kriminalisté s hasiči. K požáru přiběhl, když už byli klienti venku – a zjišťovalo se, kdo chybí. „Je to, dalo by se říct, rodinný podnik, kde žijí zaměstnanci a klienti jako rodina. Každému zaměstnanci umřelo osm dětí,“ uvedl vedoucí domova Kavkaz.

K domu, kde v neděli hořelo, se v pondělí dopoledne vrátil i dobrovolný hasič Milan Suchánek, který byl v neděli u požáru mezi prvními. Z oken šlehaly třímetrové plameny a vnitřek byl plný kouře. „Nebylo na metr vidět, byla tma, elektřina nešla, aby se dalo rozsvítit, osoby se vyhledávaly pomocí termokamery,“ uvedl Milan Suchánek, velitel jednotky dobrovolných hasičů. 

Další dobrovolní hasiči pak oheň rychle dostali pod kontrolu. „Ještě že není zima jako loni, to bychom se sem nedostali,“ uvedl dobrovolný hasič z Kadaně Martin Polacsek Apolen. Vejprty totiž leží na vrcholu Krušných hor, kilometry daleko od jiných měst. I další zasahující mluví o štěstí, že letos skoro není sníh.

Ve třítisícovém městě je deset domů, kde žijí tělesně nebo mentálně znevýhodnění lidé. Totalitní režim se totiž postižené snažil ukrývat na odlehlá místa. A domovy tu zůstaly i po revoluci. Mnozí v nich prožili většinu života – a to včetně těch, kteří při požáru zemřeli. Opatrovníky jim byli místní lidé. 

„Jsou to děti v dospělém těle, jsou velmi milí a velmi přátelští,“ uvedla starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS). 

Přeživší se podle pečovatelů se situací vyrovnávají poměrně dobře. I když během dne museli některé utěšovat. „Klienti tím, že jsou v podstatě mentálně ve věku malých dětí, tak to zatím berou jako zážitek,“ dodal vedoucí domova Petr Vagaši.

Všichni zatím zůstávají ve městě v jiných zařízeních, nechtějí prý opustit místo, kde se cítí doma. Příčina požáru, který vypukl ve společenské místnosti, zatím jasná není. Pomoc s financováním opravy nabídl městu stát i Ústecký kraj. Vedení domova musí škody vyčíslit.