Sněžení na horách a ledovka připomínají, že je zima. Příští týden bude ale výhledově nejsušší

Události ČT: Ledovka na silnicích a sněžení na horách připomínají, že je zima (zdroj: ČT24)

V příštích čtyřech týdnech čekají meteorologové v Česku přes den maxima průměrně kolem tří stupňů Celsia, v noci má mrznout. Nejsušší bude hned příští týden, pak má srážek přibýt. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V sobotu sice v podstatě poprvé od vánočních svátků v Česku znovu sněžilo, i na horách to ale bylo nanejvýš deset centimetrů. Spolu s ranní ledovkou tak ale o sobě dala zima vědět.

Na vydatnější sněžení stále čekají i nejvyšší hory – Krkonoše. Na hřebenech neměří sníh v metrech, ale v centimetrech. Horská služba turisty upozorňuje na zledovatělý terén. Ideální jsou návleky s hroty, takzvané nesmeky. Na sjezdovkách se může jezdit jen díky technickému sněhu.

Přes nedostatek přírodního sněhu se však lyžuje i na nejníže položené sjezdovce ve Velkých Němčičkách na Břeclavsku. Pomáhá inverze.

Ale třeba na náměstí v podkrkonošské Jilemnici obvykle stává velká socha Krakonoše vyrobená ze sněhu. Letos ale hrozí, že kvůli nedostatku „stavebního materiálu“ oblíbená turistická atrakce nevznikne. Stalo by se tak teprve počtvrté za 101 let této tradice.

Předpověď sněhu – neděle 19.1.2020
Zdroj: ČT24

Také na Šumavě je letošní zima na sníh chudá. Loni touto dobou byl na churáňovské stanici asi metr sněhu, v týdnu naměřili sotva pět centimetrů nesouvislé pokrývky.

I když bude na horách sněžit i v neděli, podmínky to moc nezlepší. Příští týden má být podle hydrometeorologů srážkově podprůměrný. Teprve v dalších třech týdnech by se množství deště a sněhu mělo postupně dostat do dlouhodobého průměru.

„Srážkově očekáváme období (příštích čtyř týdnů) jako celek podprůměrné až průměrné,“ píše se ve výhledu ČHMÚ.

Co se týče teplot, ty by se měly podle měsíčního výhledu pohybovat převážně v rozmezí dlouhodobého průměru. „Týdenní průměry nejnižších nočních teplot by se měly pohybovat kolem minus tří stupňů Celsia, týdenní průměry nejvyšších denních teplot kolem plus tří stupňů Celsia,“ zní odhad. Pro srovnání, nejtepleji bylo v roce 2002 s průměrem rovných pět stupňů.

Dlouhodobý výhled počasí
Zdroj: ČT24

Teplé počasí pomáhá se smogem na Ostravsku

Teplejší zima má ale i pozitivní stránku. Lépe se dýchá lidem z Ostravska. Na rozdíl od předchozích let tam meteorologové během zimy zatím ani jednou nevyhlásili takzvanou smogovou situaci.

„Při nízkých ranních teplotách vzniká častokrát přízemní teplotní inverze, která nepodporuje rozptyl škodlivých látek v ovzduší. Zima zatím nebyla nijak krutá, takže se nemuselo tolik topit v lokálních topeništích,“ přiblížila meteoroložka ČHMÚ Ostrava Eva Richtariková.

Vzduch nicméně nebývá úplně čistý ani teď. Na stanici ve Věřňovicích na Karvinsku je imisní limit polétavého prachu překračován nejčastěji. V loňské zimě po dobu 94 dnů. A stejně tak tomu bylo i v pátek. „Hodnoty byly zvýšené, ale jakmile se nám potom rozfoukal vítr, tak výrazně klesly,“ dodala Richtariková.