Europoslanci mluvili o stíhání Babiše. Podle Charanzové je to nevhodné, Hohlmeierová oponovala dotacemi

Obnovení trestního stíhání českého premiéra Andreje Babiše se dostalo na program plenárního zasedání Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku. Europoslanci se v debatě neshodli mimo jiné na tom, zda je Babišova kauza vnitřní záležitostí Česka, nebo by se měla řešit na evropské úrovni. Zatímco podle české europoslankyně Dity Charanzové (za ANO) je debata irelevantní, Němka Monika Hohlmeierová zdůraznila, že podezření ze zneužívání evropských dotací není „interní“ českou věcí.

„Nemáme nic víc než dojmy, předsudky, možná osobní animozitu a přenášíme domácí politickou bitvu z České republiky na unijní půdu,“ řekla v debatě místopředsedkyně EP Dita Charanzová, která byla zvolena za hnutí ANO premiéra Babiše. V otázce auditu podle ní probíhá „standardní komunikace“ mezi Českem a EU, „standardní“ je podle ní také práce českých orgánů činných v trestním řízení.

„Ctěme presumpci neviny,“ vyzvala Charanzová. Bod jednání týkající se českého premiéra označila za „zcela irelevantní a postrádající smysl“. Debata v EP podle ní nese „politický podtext“ a to, že se europarlament nechal vtáhnout do vnitropolitického boje, označila za „nevhodné“.

Charanzové oponovala například předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová, podle které se nejedná o „českou interní diskusi“. Hohlmeierová zdůraznila, že jí nejde o to, jak postupuje v případu česká justice. „Evropské dotace nesmí podporovat oligarchické struktury,“ zdůraznila německá europoslankyně z lidovecké frakce (EPP).

Nulová tolerance k podvodům

Zástupce Evropské komise Virginijus Sinkevičius na počátku debaty zdůraznil, že Evropská komise má „nulovou toleranci pro podvody nebo zneužívání evropských fondů“ a že se zabývá možným střetem zájmů ve všech členských zemích včetně Česka. Podrobnosti z auditů eurokomisař nesdělil, neboť jsou podle něj až do skončení celého kontrolního procesu tajné.

Řada europoslanců, například Mikuláš Peksa (Piráti), v debatě vyzvala v souvislosti s případem českého premiéra k vytvoření systému čerpání unijních dotací s jasnými, přísnějšími pravidly. Podle europoslance Ivana Davida (SPD) je skutečnou příčinou současného stavu „systém EU, který umožňuje korupci prostřednictvím dotování soukromých podniků“.

Podle Zdechovského ukázka rozhodnosti

Také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je členem výboru pro rozpočtovou kontrolu, odmítl, že by debata na půdu EP nepatřila. Jejím cílem podle něj bylo „dát politicky najevo, že nikdo v Evropské unii nebude porušovat nařízení o střetu zájmů včetně premiéra České republiky, padni komu padni“. Babiš podle Zdechovského chtěl, aby Evropa byla konečně rozhodná a začala konat. „Tak v tomhle případě může vidět, že jsme neskutečně rozhodní a že konáme,“ dodal.

Události, komentáře: Diskuse o Andreji Babišovi na půdě Evropského parlamentu (zdroj: ČT24)

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) nemá ohledně zařazení tématu na jednání pléna EP jednoznačný názor. „Rozdělil bych to na dvě části. V otázce trestnosti, tedy zda je pan premiér vinný, bych byl jako právník zdrženlivý. Máme tady pravidla a principy, které mají v rámci justice fungovat. A myslím, že je nešťastné, aby do těchto procesů EP vstupoval,“ řekl Polčák v Událostech, komentářích. „Ale co je naprosto nerozporné, tedy kde ten problém skutečně je, je otázka střetu zájmů. Je nepochybné, že pan ministr financí, dnes premiér, čerpal prostředky do svého holdingu Agrofert,“ dodal.

Naopak europoslanec zvolený za hnutí ANO Ondřej Knotek považuje středeční debatu v Evropském parlamentu jako událost s politickým podtextem nepřinášející nic nového. „Rozumím Evropské komisi, že se to snaží po dobu celého procesu udržet neveřejné a zveřejnit až ten finální závěr. Protože jsme svědky toho, že se to přenese do politické roviny,“ míní Knotek.

V Evropském parlamentu se o českém premiérovi debatovalo v návaznosti na obnovení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman o něm rozhodl na začátku prosince. Věc vrátil k došetření. Důkazní situace podle něj neodůvodňovala ani zastavení stíhání, ani podání obžaloby.