Výpadky dodávek léků nejsou fatální, je třeba hledat náhradu, říká ředitelka SÚKL

Devadesátka ČT24 o výpadcích léků v českých lékárnách (zdroj: ČT24)

České lékárny se potýkají s výpadkem dodávek desítek léků, ve většině případů jde ale medikaci nahradit. Těch nenahraditelných v současnosti schází jen několik, uvedla v Devadesátce ČT24 ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová. I v případech výpadku nenahraditelných léků podle ní zdravotnický systém v Česku umí hledat alternativní cestu k léčbě konkrétních pacientů, proto nejde o žádnou fatální záležitost.

Podle jejích slov jde v případě nenahraditelných či obtížně nahraditelných léků o přibližně osm od začátku roku a u poloviny z nich už byla dodávka obnovena. Jak dodala, vždy se takový výpadek řeší s dodavateli, kteří už dnes umějí nabídnout náhradu.

„Samozřejmě se to také řeší s klinickou praxí, s odbornou společností, jejíchž pacientů se to týká. Myslím si, že náš zdravotnický systém ať už na poli lékařů, nebo lékárníků vždycky dokáže najít jinou léčebnou metodu, případně nahradit jiným lékem, nebo změnit léčbu pacienta. O fatálních důsledcích bych nehovořila,“ doplnila Irena Storová.

Když lék není, měli by lékaři a lékárny hledat alternativy

Například u případu pacienta, který kvůli nedostupnosti léku musí znovu podstoupit chirurgický zákrok, ředitelka ústavu doporučuje, aby se jeho ošetřující lékař, potažmo lékárna, která pro něj lék shání, „vynasnažili a nespokojili se jen s tím, že se jim u jednoho distributora nepodaří lék objednat, ale snažili se lék sehnat jinde“. Spolu s tím vybídla, aby se obrátili na SÚKL, který jim může být nápomocen informací, odkud by lék mohl být dostupný.

Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs potvrdil, že většinu výpadků dokáží lékárníci vyřešit takzvanou generickou substitucí. To znamená, že pacient dostane lék se stejnou účinnou látkou ve stejné síle, tudíž žádný rozdíl v léčbě ani nepozná.

Pořád něco není

U některých léků jde ale o skutečný problém. „Pak jsou léky, jako se to děje v poslední době třeba s hormony štítné žlázy, které je velmi těžké nahradit,“ poznamenal šéf lékárníků Krebs v Devadesátce ČT24.

Předsedkyně Poskytovatelů lékárenské péče Jarmila Skopová, která zároveň pracuje jako lékárnice ve Cvikově, si ve studiu posteskla, že se neustále potýká s výpadky léků. A když se jeden problém vyřeší, jiný nastane.

„Pořád v lékárnách něco není. Už je snad vyřešen lék pro novorozence, nebo pro osteoporózu vitamín D, nebyl lék na bolesti, který neměl náhradu, už teď je, a sotva se tohle vyřeší, není další. Teď je problém s léky na štítnou žlázu, nemáme obtížně nahraditelný lék pro léčbu průduškových a plicních onemocnění zejména pro malé děti. Je v podstatě nenahraditelný,“ postěžovala si lékárnice.

Podle Ireny Storové farmaceutický průmysl hlásí přerušení lékovému ústavu, který informaci na svých stránkách zveřejní i se zdůvodněním. Zároveň také výrobce musí uvést předpokládaný termín, do kdy dodávky obnoví. Někdy to dodrží, jindy naopak ne.

Pokud někdo z lékárníků zjistí, že odhadovaný termín obnovy dodávek už dávno uplynul a stále lék dostupný není, nabádá je Irena Storová, aby se na SÚKL obrátili s podnětem. „Budeme za takový podnět rádi, prošetříme ho, určitě se dotážeme držitele, zda obnovil dodávky v avizovaném termínu, nebo zda to ještě bude posouvat. V tu chvíli můžeme využít nějaké nástroje, které jako stát máme,“ vybídla ředitelka ústavu.

Problém je dlouhodobý

Od začátku roku chybí v Česku několik desítek léků. Přerušeny jsou například dodávky některých očních kapek. Aktuálně podle databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv schází také některé medikamenty k léčbě nádorů a rakoviny. Výpadek antirevmatik Surgam lze pak jen složitě nahrazovat jinými přípravky.

Obtížně nahraditelný je i Androcur Depot, který pomáhá snižovat koncentraci testosteronu v krvi. Tyto aktuální případy nejsou výjimkou. Podle České lékárnické komory byly výpadky v posledním půlroce častější. Loni v létě například scházely vitamíny pro novorozence nebo lék na cukrovku.

Problém s chybějícími léky chce zmírnit i ministerstvo zdravotnictví. Vládní novela zákona o léčivech je v současnosti v prvním čtení. Měla by řešit třeba situaci, kdy je medikament nedostupný na českém trhu, protože ještě nesplnil některé formální podmínky. V takovém případě by se stát pokusil o mimořádné povolení náhradního léku, který se v Česku ještě neprodává.

Zákon by měl také omezit takzvaný reexport. Během něj se některé přípravky znovu vyvážejí do zahraničí proto, že se tam dají prodat za vyšší cenu. Ministerstvo chce vývoz omezit jen na ty léky, kterých je na trhu dostatek.

Dalším cílem je, aby se objednané medikamenty skutečně dařilo doručovat do lékáren. Zodpovídat by za to měli jejich výrobci – tedy farmaceutické firmy. Pokud by lékárny nedostaly přípravek, na který má pacient recept a je na českém trhu, výrobcům léků by hrozila pokuta až dva miliony korun.