Bartoš: Piráti jsou svobodomyslní a ohleduplní, svojí svobodou neobtěžují okolí

Bartoš: Piráti jsou svobodomyslní a ohleduplní lidé (zdroj: ČT24)

V čele Pirátů stojí Ivan Bartoš s přestávkami přes osm let a stranu vnímá jako středově liberální. Na spolustranících oceňuje, že jsou svobodomyslní, ohleduplní a dobře připravení politici. Piráti podle něj dnes mají hlavní slovo v otázce dostupného bydlení, promlouvají i do podoby reformy penzí. Bartoš hodnotil působení své strany v pořadu Interview ČT24.

Stát by se měl podle Bartoše soustředit mimo jiné na problematiku exekucí. „Navrhli jsme  novelu exekučního řádu. Vše je propojené,“ zdůraznil šéf Pirátů. A vysvětlil: „Pokud dostanete polovinu lidí z exekucí a nebudou pracovat v šedé ekonomice, tak dostanete do státního rozpočtu 10 až 20 miliard korun.“

Vláda teď podle něj místo toho „čerpá rezervy, kde může, a daní pojišťovnám rezervy“. 

Skeptický je i k těm krokům koalice, které se týkají důchodové reformy. Tu Bartoš považuje spíše za „parametrická opatření“ a vadí mu, že se členové kabinetu o tom, zda ke změnám dojde, vyjadřují nejednoznačně

Vláda by se podle něj měla zaměřit na tři okruhy: na výši odvodů lidí samostatně výdělečně činných, na penze tvrdě manuálně pracujících lidí a důchody těch, kteří mohou v zaměstnání pokračovat i po dosažení důchodového věku. „U OSVČ bych zvýšil informovanost. Jsou to často mladí podnikatelé, kteří si neplatí odvody. Měli by vědět, jak se vyvíjí jejich důchodový účet a kolik budou mít,“ doporučil Bartoš. 

Dále navrhuje, aby lidem těžce manuálně pracujícím „šel zaměstnavatel naproti a v průběhu práce navyšoval“. A v případě těch seniorů, kteří nechtějí zaměstnání opouštět ani ve vyšším věku, by se podle Bartoše měla tato zásluha efektivněji promítnout do výše penze. „Koeficienty jsou dnes hrozně nízké,“ dodal.

Upozornil také, že součástí zajištění důchodů je i bydlení seniorů. „Měli bychom jít cestou, kdy si lidé v produktivním věku pořídí vlastní bydlení. A dostávat dostupné bydlení na trh. To je jedna z největších krizí. Pokud nevyřešíme dostupné bydlení, tak se to bude týkat nejen rodin, ale i těch lidí, kteří většinu důchodu utratí ve stáří za bydlení,“ řekl.

Otázkou dostupného bydlení se Piráti podle svého šéfa Bartoše intenzivně zabývají. „Hraje v tom prim Olga Richterová se svým týmem, vláda to dělat nechce.“ Richterová o víkendu obhájila post první místopředsedkyně strany.   

Dlouhodobým cílem Pirátů nadále zůstává legalizovat konopí, ale to podle Bartoše dnes není hlavní téma strany. „Je to praktická věc, stahuje peníze z černého trhu, které jinak jdou třeba na obchod s bílým masem. Tímto směrem uvažují západní státy včetně těch konzervativních,“ dodal šéf českých Pirátů.

Svoboda a ohleduplnost

Svou stranu vnímá Bartoš jako středově liberální. „V mém liberálním světě může konzervativní člověk žít velice v pohodě a nikdy nebude nikým postrkován za jiný názor, jinou sexuální orientaci nebo jiný vzhled,“ zdůraznil. „V Maďarsku nebo Polsku vítězí konzervativní pohled na svět. Liberální svobodomyslný člověk v tomto světě trpí,“ dodal

Podobně podle něj smýšlí i jeho straníci. „Jsme svobodomyslní lidé. Svoboda je téměř ekvivalentem slušnosti a ohleduplnosti, protože to není ta brutální svoboda, kterou člověk obtěžuje své okolí,“ shrnul základní hodnoty své strany. 

S působením Pirátů na politické scéně v Česku i Evropské unii je Bartoš spokojený. „Naše strana má nejlépe připravené analýzy. Nejsou to marketingové prezentace, ale zvažujeme různé dopady. Máme program pro oblast daňové reformy a sociálního systému. Máme velký apel na racio a jsme středová strana, neupíráme se k nějaké mantře, ale hledáme funkční modely. To je důležitější než umístění na politickém kompase,“ odmítl Bartoš schematické zařazení své strany na pravicově-levicovém politickém spektru.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.