Sociální demokraté nadále stahují náskok vedoucího hnutí ANO

Praha – Hnutí ANO opět zaznamenalo podle volebního modelu TNS AISA pro Českou televizi mírný pokles preferencí. Stejně jako v několika předchozích měřeních tak pokračuje trend postupného přibližování se dvou vedoucích stran, tedy hnutí ANO a sociální demokracie, která si oproti minulému průzkumu o 3,5 procentního bodu polepšila. Narostl ale počet těch, kteří by ještě mohli změnit svůj výběr, nicméně větší počet respondentů vyjádřil ochotu vůbec jít k volbám.

V posledních pěti měsících dochází k postupnému přibližování preferencí současných dvou lídrů na politické scéně. Zatímco hnutí ANO v posledních třech měřeních ztratilo, ČSSD naopak posílilo. ANO tak se současnými 29 % předstihuje ČSSD o 6,5 procentních bodů, zatímco v říjnu 2014 byl vzájemný rozdíl v preferencích až 17 procent.

Podle aktuálního volebního modelu z února 2015 by hranici 5 %, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, překročilo 6 politických stran nebo hnutí. TOP 09 a KSČM se stabilně pohybují kolem 10,5 %, KDU-ČSL pak kolem 6 %. Mírný pokles preferencí u ODS může být pouze momentálním výkyvem. Oproti poslednímu volebnímu modelu ale poklesli zelení, a to na současná 2 % preferencí. Hnutí Úsvit by jako jediné ze současných stran a hnutí zastoupených v PS nepřekonalo hranicí, která je pro vstup potřebná.

Volební model – vývoj preferencí parlamentních stran
Zdroj: ČT24/TNS Aisa

O své preferenci jsou pevně přesvědčeny dvě pětiny lidí

To, že by podle výzkumu mohlo například hnutí ANO dostat 29 procent hlasů, neznamená, že by se nakonec občané nerozhodli pro jinou možnost. Součástí výzkumu je i zjištění, jak jsou lidé přesvědčeni o svém výběru politického subjektu. Pevně rozhodnuto teď v únoru bylo 42 procent voličů. Další čtvrtina by své rozhodnutí pravděpodobně neměnila. Že by mohlo dojít ještě ke změně ve výběru, připustilo 28 procent dotázaných. Že se pravděpodobně rozhodnutí změní, odpověděly pouze 4 procenta respondentů.

Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost TNS Aisa. Sběr dat probíhal ve dnech 16. 2. až 22. 2. 2015 na reprezentativním vzorku 1 200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 834 respondentů. Ten totiž zahrnuje jen respondenty, kteří zvažují účast ve volbách a uvedli nějakou stranu. Statistická chyba se pohybuje +/- 0,9 až 3,1 procenta.

  • výsledky první vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky druhé vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky třetí vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky čtvrté vlny průzkum najdete zde
  • výsledky páté vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky šesté vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky sedmé vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky osmé vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky deváté vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky desáté vlny průzkumu najdete zde