Kvůli článkům z minulosti kandidaturu na ombudsmanku nestáhnu, uvedla Válková

Bývalá ministryně spravedlnosti a nynější vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) by se byla ochotna vzdát kandidatury na veřejnou ochránkyni práv. Učinila by tak v případě, pokud by části veřejnosti vadilo její členství v KSČ před rokem 1989. Kvůli článkům z minulosti, v nichž podle serveru Info.cz hájila zákony namířené proti disidentům, o tom neuvažuje, uvedla.

Informace webu Info.cz označila Válková za lživé. Podle svých slov se chce sejít s prezidentem Milošem Zemanem, který ji na ombudsmanku navrhl sněmovně, a prodiskutovat s ním situaci.

Chce prezidentovi ukázat i své články z doby před rokem 1989, aby sám posoudil, zda jsou odborné, nebo politické.

Od Válkové se odvracejí poslanci ČSSD

Když vyšly najevo některé podrobnosti o publikační činnosti Heleny Válkové za minulého režimu, vysvětlovala bývalá ministryně spravedlnosti a nynější kandidátka na ombudsmanku, že o zneužívání ochranného dohledu, o němž psala, nevěděla. Podle svých slov nevěděla ani o minulosti spoluautora jednoho z článků, někdejšího prokurátora v politických procesech 50. let Josefa Urválka.

Takové vysvětlení ale situaci přiliš neuklidnilo a Válková nemůže při volbě nového veřejného ochránce práv počítat s hlasy části poslanců vládní ČSSD. Její podporu vyloučili ministr kultury Lubomír Zaorálek či západočeský poslanec Václav Votava.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) způsob, jakým Válková na kauzu reaguje, ji diskvalifikuje pro výkon jakýchkoliv politických funkcí. „Nelze přijmout argumentaci, že nevěděla, kdo je Urválek, či k čemu se používá ochranný dohled,“ napsal na Twitteru. Zaorálek avizoval, že Válkovou nepodpoří, až se bude ve sněmovně hlasovat o novém veřejném ochránci práv.

Podobný je i postoj dalšího poslance vládní ČSSD Václava Votavy. „Diskvalifikovala se sama, nejen spoluprací s katem Urválkem, ale i pro její současnou argumentaci k této kauze. Je to neomluvitelné,“ uvedl. 

V hnutí ANO, za které nyní Válková zasedá ve sněmovně, jsou smířlivější. Šéf ANO a premiér Andrej Babiš sice připustil, že jsou obvinění ohledně činnosti Heleny Válkové za minulého režimu vážná, ale k její kandidatuře na ombudsmanku se nevyjádřil.

Poslanec ANO Milan Feranec potom svoji kolegyni ve volbě podpoří, protože zná její schopnosti a výsledky práce. „Čtyřicet let starý a odborný článek na tom nic nezmění. Ani to, že pracovala na stejném pracovišti jako šílenec Urválek. Kolegy na pracovišti si nevybíráme ani dnes, natož ve století minulém, socialistickém,“ zdůvodnil svoji avizovanou volbu.

Válková se chce obrátit na soud

Helena Válková se v 70. a 80. letech zabývala fungováním ochranného dohledu, což byl nástroj, který státu ponechával kontrolu nad propuštěnými vězni. Soud jim mohl nařídit, kde mají bydlet, nebo se například museli i několikrát denně chodit ohlásit na Veřejnou bezpečnost.

„Pokud bych přišel později, porušil bych podmínky ochranného dohledu,“ vzpomněl vydavatel samizdatové literatury Jiří Gruntorád, který musel na policii chodit devětkrát týdně.

Válková uvedla, že nevěděla o zneužívání ochranného dohledu proti disidentům, považovala jej za nástroj proti pachatelům závažné násilné a sexuální kriminality. V souvislosti se zprávami o své publikační činnosti by se chtěla obrátit na soud.

„Je to útok na mě jako na odborníka. A budu se bránit právní cestou. Budu to konzultovat s odborníky, kteří jsou specializovaní na ochranu osobnosti,“ uvedla Helena Válková ve čtvrtek.