Nové stavby musejí mít nižší spotřebu energie. Pomůžou světlovody či kvalitní zateplení

Události ČT: Přísnější podmínky pro energetickou náročnost staveb (zdroj: ČT24)

Kdo nyní žádá o stavební povolení, musí počítat s novými podmínkami. Od prvního ledna totiž platí nová evropská směrnice o energetické náročnosti budov, která vyžaduje, aby nové stavby měly až o pětinu nižší spotřebu.

Například v obci Otruby nedaleko města Slaný stojí dům starý přes sto let. Jeho majitelé ho rekonstruují a chtějí, aby měl co nejmenší spotřebu energií. I proto do jeho střechy zabudovali světlovody. Poslouží v koupelně. „Když se začne stmívat, tak svítíme, ale přes den vůbec není potřeba (svítit),“ přibližuje jejich přínos nájemnice domu Denisa Hulcrová. 

Právě světlovody jsou jedním ze způsobů, jak o něco snížit spotřebu energie v domě. Dalšími jsou hlavně kvalitní zateplení, trojvrstvá skla v oknech, tepelná čerpadla, solární panely nebo rekuperační jednotky. 

Ještě v 80. letech bylo potřeba v průměru tři sta kilowatthodin na metr čtvereční k tomu, aby se v budově dalo normálně bydlet. Okolo roku 2015 to bylo u nových domů už jen kolem osmdesáti kilowatthodin na metr čtvereční. Letos má být energetická náročnost ještě o pětinu nižší, tedy 64 kilowatthodin. „Osmdesát procent nových rodinných domů toto kritérium plní už teď,“ podotýká ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Průtahy se stavebním povolením

Samotná ekologická směrnice tak není pro velké stavebníky žádnou velkou revolucí. Mnohem více se upínají k novele stavebního zákona. „Největší slabinou na trhu s bydlením je legislativní Kocourkov ohledně stavebního práva. Středně velký bytový projekt se povoluje pět let, není výjimkou ani 10 let,“ přibližuje generální ředitel developera Ekospol Evžen Korec.

Podle Korce je pro stavbu průměrného bytového domu potřeba získat už v začátku minimálně padesát razítek nejrůznějších dotčených orgánů. Úřady se pro změnu potýkají s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců a celý proces se dál protahuje.

Zkušenost s tím mají často i lidé, kteří si staví rodinný dům sami. „Už půl roku se snažíme o stavební povolení a chtěli jsme to stihnout do konce roku. Bohužel čekáme už tři měsíce na vyjádření úřadu pro územní plánování. Bez důvodu jim to tam leží na stole a nám to teď prodraží stavbu o stovky tisíc. Máme z toho ‚velkou radost‘,“ uvedl jeden z nich.

Dlouhý a zbytečný byrokratický proces podle developerů také zvyšuje cenu nemovitosti, a to až o deset procent. Byt, který by normálně stál pět milionů, tak kvůli zbytečným průtahům, které zaměstnávají desítky lidí, stojí o půl milionu víc.