Vypovědět smlouvy s energetickými „šmejdy“ bude jednodušší, ministerstvo chystá změny

Události ČT: Nevýhodné smlouvy půjde snáz vypovědět (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo opatření proti takzvaným energetickým šmejdům. Jedním z nich je vytvoření registru zprostředkovatelů energií. Vláda by měla návrh projednat na začátku roku. Opozice ale kabinet kritizuje, že s opatřeními měla vláda přijít dřív. Proto někteří poslanci podávají vlastní návrhy.

Zamezit nekalým praktikám slibovalo už několik ministrů průmyslu a obchodu. Teď potřebné úpravy finišují a vláda by je mohla projednat na začátku roku. „Spotřebitelé se budou moci elegantněji vyháčkovat z nekvalitních nebo nekorektních smluv, ve smyslu doby trvání smlouvy, uzavírání přes telefon,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Zprostředkovatelé v energetice mají fungovat v rámci nového druhu podnikání a splňovat řadu podmínek. Jejich registr povede Energetický regulační úřad. Omezit se má maximální trvání smlouvy na dobu určitou nebo užívání plných mocí.

Podle některých opozičních stran jdou ale úpravy od vlády příliš pomalu. Proto skupina poslanců přichází s vlastním návrhem. „Aby plná moc mohla být použita na jeden úkon a omezeně dlouhou dobu. Vláda to slibuje už mnoho měsíců, ale nekoná,“ kritizuje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

S dalšími změnami přišli Starostové a nezávislí. Vládní strany ale preferují prosadit ministerskou variantu. „Pakliže někdo z opozice bude mít zajímavý návrh, který by šel do toho vládního zapracovat, tak to bude správně, ale oblast obchodování a energetiky je opravdu lepší řešit vládním návrhem,“ myslí si člen sněmovního hospodářského výboru, poslanec Petr Dolínek (ČSSD).

„Připravili jsme novelu, která říká, že obce budou mít právo zakázat podomní prodej energií. Lépe než ta vládní novela máme připraveno, že zprostředkovatelé musí být licencovaní,“ představil vlastní návrh předseda hnutí STAN Vít Rakušan. 

Chystaná opatření ministerstva průmyslu a obchodu
Zdroj: ČT24

Kvůli nekalým praktikám se řada lidí obrací jak na regulátora, tak i na Českou obchodní inspekci. Ta za poslední rok eviduje zhruba 10 tisíc podnětů.

Jedním z „napálených“ klientů jsou i manželé Šmídkovi, kteří žijí v Přibicích na Brněnsku. Nechali se přesvědčit ke změně dodavatele elektřiny, když ale chtěli smlouvu zrušit, byl to problém.

„Podepsal jsem, v domnění, co to bude mít za výhody, ale nemělo to žádné. Tak jsem se chtěl odhlásit během měsíce, ale to už nebrali telefony, nic,“ nastínil svou zkušenost Bohumil Šmídek.

S komunikací a odstoupením od smlouvy jim pomohl starosta. Vše prý taky usnadnila poznámka o tom, že se případ zveřejní v médiích. Museli ale zaplatit 500 korun za žárovky, které původně měly být jako dárek zdarma.