„Měli bychom pokračovat v překonávání bariér.“ Ministři po 30 letech opět přestřihli ostnaté dráty

Události: Ministři po 30 letech opět přestřihli ostnaté dráty (zdroj: ČT24)

U bývalé železné opony v Rozvadově – Nových Domcích v pondělí po 30 letech symbolicky opět přestřihli ostnaté dráty český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a bavorský ministr financí a vnitřních věcí Albert Füracker. Petříček na vzpomínkové akci označil vybudování železné opony za jednu z nejtragičtějších epizod tuzemských novodobých dějin.

„Připomínáním si událostí před 30 lety bychom neměli jenom mladé generaci předávat, co se stalo. Já bych také rád odkázal na slova Franka-Waltera Steinmeiera, že bychom měli pokračovat v překonávání bariér. Vidíme růst nacionalismu, možná i nenávisti. Fyzické bariéry jsme odstranili, musíme odstraňovat i ty mentální,“ řekl na vzpomínkové akci Petříček.   

Bavorský ministr financí Albert Füracker během svého projevu zdůraznil, že stávající stav není samozřejmý. Obě strany někdejší železné opony – jak Česko, tak Německo – podle něj musí dál bojovat za další rozvoj demokracie. 

„Po celé 20. století, to kruté století, obě země nikdy neměly možnost takhle dlouhou dobu společně sousedsky a přátelsky žít,“ řekl na úvod hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD), který vzpomínkové setkání inicioval. 

„Nyní se objevují různí věrozvěstové a říkají nám, že by byly zase dobré dráty na našich hranicích. Nenechme si kazit náladu a nenechme si toto přátelství narušit,“ uvedl mimo jiné Bernard.

Politici ocenili odvahu Dienstbiera a Genschera

Podle předsedy krajského sněmu Horní Falce Franze Löfflera by mělo poučení z historie pro všechny vést k uvědomění, že dnes můžeme žít společně vedle sebe.

„I když dodnes mluvíme různými řečmi, tak si rozumíme lépe než kdykoliv předtím. Tehdejší události nám otevřely veliké šance, které obě země využily a staly se jedním z nejúspěšnějších regionů v Evropě,“ uvedl. Löffler i Bernard podpořili vznik rychlé elektrifikované železniční trati z Prahy až do Mnichova.

Podle hornofalckého zástupce Axela Bartelta by pondělní okamžik nebyl možný bez odvahy a úsilí tehdejších ministrů zahraničí Německa i České republiky Hanse-Dietricha Genschera a Jiřího Dienstbiera, kteří přestřihli dráty železné opony, jež od 50. let dvacátého století rozdělovala české a německé pohraničí.

„Jsem dnes nesmírně hrdý, že je tu mezi námi jeho syn Jiří Dienstbier (senátor za ČSSD). A mohu jen vyseknout poklonu jeho otci,“ uvedl.

Dientsbier mladší na akci varoval před rozdělováním Evropy: „Přestřižení drátu je závazek, že už nikdy žádné dráty v Evropě. Neměli bychom se znovu oddělovat, uzavírat. Měli bychom žít ve společném kulturním prostředí.“

Výročí stříhání železné opony (zdroj: ČT24)

Přestřihnutí drátů připomíná památník

Historickou událost v Nových Domcích připomíná památník. Dvě žulové desky symbolizující české a německé území ve vrchní části rozdělují ostnaté dráty.

V prosinci 1993 ho odhalil Jiří Dienstbier starší, který zemřel v roce 2011 a Genscher o pět let později. Nežije už ani tehdejší starosta Waidhausu. Někdejší rozvadovský starosta Jindřich Červený na pondělní akci byl.

Žádná větší připomínka události z 23. prosince 1989 se podle místních při desátém ani dvacátém výročí pádu železné opony nekonala.