Lidovci chtějí srovnat váhu hlasů ve volbách. Vláda novelu nepodpořila

Vláda na pondělním jednání nepodpořila návrh poslanců KDU-ČSL, který by měl srovnat váhu všech hlasů odevzdaných ve volbách do Poslanecké sněmovny. Novela také ruší vyšší procentní hranice pro vstup do dolní komory pro kandidující koalice. Podle vládních legislativců by však tato novela byla významnou změnou celého volebního systému, očekávali by proto širší diskusi. Sněmovna ji i přes stanovisko kabinetu bude projednávat.

Předkladatelům vládní právníci vytkli mimo jiné to, že podrobněji nerozebrali dopady návrhu. Na základě dřívějších verdiktů Ústavního soudu legislativci uvedli, že základní prvky nynějšího volebního systému jsou v souladu s ústavou.

Podle lidovců je však současný zákon na hraně ústavnosti. „Dneska tady máme volební paskvil, který vznikl díky opoziční smlouvě,“ kritizuje předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Lidovecká novela má podle něj vrátit systému proporční charakter tak, aby byla zajištěna spravedlnost pro voliče.

Marek Výborný o lidoveckém návrhu novely volebního zákona (zdroj: ČT24)

Lidovci tvrdí, že současný volební zákon popírá právo na rovnost hlasů. „Politické strany, politická hnutí či volební koalice s nižším počtem voličů musí pro zisk mandátu získat nepoměrně více hlasů než strany velké,“ stojí v důvodové zprávě.

Předloha má vrátit volební systém zpět do doby, než začala platit takzvaná opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS. Jejich cílem bylo zejména usnadnit sestavování většinové vlády, proto se posílila role silnějších stran.  

Lidovci obdobné návrhy, jak je předložili nyní, neprosadili ve sněmovně loni v září do vládní novely o pravidlech pro práci volebních komisařů.

Podobný cíl jako návrh KDU-ČSL sleduje i podnět, který podala skupina 21 zákonodárců k Ústavnímu soudu po posledních sněmovních volbách. Návrh senátorského klubu STAN podpořili i zástupci KDU-ČSL, TOP 09 a někteří nezávislí senátoři. Podle nich nemají hlasy voličů fakticky stejnou váhu, což je dáno zásadními rozdíly ve velikostech krajů a souběžným přepočítáváním hlasů d'Hondtovou metodou.