Vánoční obleva přijde dřív, víkend přinese oteplení a silný vítr

Do Vánoc sice ještě zbývá dost času, ale tradiční vánoční obleva už je tu. O víkendu se výrazně oteplí – od nuly, kde se pohybují denní teploty ve druhé půli pracovního týdne, až na jedenáct stupňů očekávaných v neděli a také pondělí. Nynější sněhové či smíšené srážky se rázem „přepnou“ na déšť. S rychlým oteplením je třeba očekávat také docela prudké nárazy větru, meteorologové vydali výstrahy na sobotu, kdy bude foukat nejsilněji.

Přes Česko budou na konci třetího adventního týdne procházet frontální systémy. Důsledek? Nejvyšší teploty v pátek: -1 až +3 stupně Celsia. Nejvyšší teploty v neděli: 7 až 11 stupňů Celsia, jen na Moravě bude místy chladněji – kolem pěti stupňů. V sobotu bude o něco chladněji než v neděli, ale již výrazně tepleji než v pátek.

V pátek ráno přitom nejen z horských oblastí přicházely typické zimní zprávy. Na Třebíčsku a Žďársku nasněžilo, silnice jsou po chemickém ošetření sjízdné, ale silničáři nabádají k opatrnosti. Na silnicích nižších tříd leží místy ujetý sníh. Sníh napadl i na Vsetínsku, kde se vyskytují sněhové přeháňky, případně déšť se sněhem. Místy sněží i na jižní Moravě.

V Krkonoších horská služba důrazně varuje před výlety, protože hory pokryl led. Zledovatělé jsou hlavně cesty v okolí Sněžky. Kdo by chtěl stoupat od Slezského domu na nejvyšší horu republiky, měl by podle záchranářů použít nesmeky.

Od sněhu k dešti a větru

Sněžit začne přes den i v Čechách, ale jen na chvíli. „Postupně by mělo sněžení v polohách pod 500 metry přecházet do deště se sněhem, protože se začne oteplovat. Takže sněžení už zůstane jenom na horách,“ upozornila meteoroložka Marie Odstrčilová. Jenže s víkendovým oteplením se sníh promění v déšť, sněžit by mohlo jen na horách.

Oteplení bude provázet vítr. Jeho rychlost se má v nárazech pohybovat v pátek a sobotu kolem 15 metrů za sekundu čili asi 55 km/h, ale v sobotu zesílí až na 25 m/s neboli 90 km/h. Foukat bude kromě hor v sobotu na většině území Čech, pro které vydal Český hydrometeorologický ústav i výstrahu.

Konkrétně upozornil na riziko silného větru s prudkými nárazy v sobotu od 10 do 18 hodin, výstraha se týká Karlovarského kraje, Plzeňského kraje, Vysočiny, severu a severozápadu Jihočeského kraje, západní poloviny Ústeckého kraje, velké části Středočeského kraje, Prahy a jihozápadního okraje Pardubického kraje. Podle ČHMÚ hrozí především poškození stromů, případně menší škody na budovách.

Počátek příštího týdne bude již méně větrný, ale teploty blízké deseti stupňům zůstanou. Počasí bude ovšem mít inverzní charakter, v nížinách by proto mohlo být chladněji, mráz se ale nevrátí.

Počasí 13.–19. 12.
Zdroj: ČT24

Oteplení nezabrání otevřít dalším skiareálům

Navzdory nevlídnému počasí se o víkendu chystají zahájit provoz další lyžařská střediska. Minulý víkend se již lyžovalo na několika místech v Jeseníkách, Krkonoších, Beskydech a na Šumavě, v týdnu mohli lyžaři vyrazit na první sjezdové tratě v Orlických horách. Nyní přibudou další – kromě zmíněných pohoří i v Krušných horách či na Ještědsko-kozákovském hřbetu, v Jizerských horách a také na Českomoravské vrchovině.

Vesměs se ale budou muset lyžaři spokojit s technickým sněhem a jen některými sjezdovkami, které se jím již podařilo pokrýt.