Dva organizátoři u soudu odmítli podíl na tragédii při rallye v Lopeníku. Zemřely tehdy čtyři dívky

Události: Ani po 7 letech není jasné, kdo zavinil tragickou havárii při rallye v Lopeníku (zdroj: ČT24)

Dva obžalovaní, kteří v pondělí několik hodin vypovídali před uherskohradišťským okresním soudem, odmítli podíl na tragické nehodě při rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku. V roce 2012 tam závodní vůz zabil čtyři dívky. K původně obžalovanému traťovámu komisaři nově přibyli čtyři lidé, kteří se na organizaci závodu podíleli. Za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti jim hrozí až šest let vězení.

Podle státního zástupce Tomáše Pindura nesou muži trestní zodpovědnost týkající se organizace závodu, zabezpečení nebo kontrol před závodem. Předseda organizačního výboru závodu Petr Bujáček a vedoucí rychlostní zkoušky Josef Nášel v pondělí svou vinu u soudu odmítli. Po nich by ještě měli vypovídat další tři obžalovaní.

Organizátoři vinu necítí

Bujáček uvedl, že se cítí nevinný. „Nic jsem nezanedbal a postupoval jsem podle pravidel,“ řekl. Zabezpečení rychlostní zkoušky podle něj organizátoři zajistili na základě bezpečnostního plánu, který zpracovala renomovaná firma Rallye Zlín. Všichni odpovědní činovníci plán podle Bujáčka schválili, informovanost místních obyvatel o závodě označil za maximální. V okolí místa nehody byly podle něj osazeny značky se zákazem vstupu.

Pochybení si není vědom ani Nášel, který se před závodem podílel na značení zakázaných prostor. „To jsem dělal dobrovolně. Se samotnou bezpečností zkoušky nemám nic společného. Před zkouškou jsem trať projížděl a všechno bylo v pořádku, všichni byli na svých místech,“ řekl.

Před závodem Nášel doškoloval i některé traťové komisaře včetně Petra Pláška, který byl v kauze původně obžalovaný jako jediný. Podle obžaloby nevykázal dívky z nebezpečného místa. „Když tam přišly ty osoby, tak je měl hned vykázat. Kdyby nechtěly jít, tak měl zavolat na start rychlostní zkoušky bezpečákovi nebo mně. Rychlostní zkouška by se pozastavila,“ uvedl dnes Nášel.

Mezi obžalovanými, kteří se podíleli na organizaci závodu, jsou kromě Bujáčka a Nášela ještě hlavní činovník pro bezpečnost Miroslav Smolík a bezpečnostní delegát Václav Filip. Před soudem budou teprve vypovídat, stejně jako Plášek. Hlavní líčení je nařízeno i na středu a čtvrtek.

Sedm let stará tragédie

Soudy v případu dosud pravomocný rozsudek nevynesly. Tragédie, při níž zahynuly dívky ve věku sedm, 18, 18 a 20 let, se stala 10. listopadu 2012. Řidič Michael Bartončík, který jel závod na uzavřené trati, v kauze obviněn nebyl, byť podle policie se na nehodě kromě větru podepsala i jezdecká chyba. Vůz byl podle majitele, jenž ho řidiči pronajal, v pořádku. Bujáček však dnes uvedl, že vozidlo bylo nestabilní, což podle něj mělo na nehodu zásadní vliv.

V roce 2016 uložil okresní soud Pláškovi osmnáctiměsíční podmínku. Krajský soud však rozsudek zrušil a věc vrátil k došetření státnímu zástupci. Odvolací soud poukázal na údajná pochybení pořadatelů, kteří nezajistili bezpečnost diváků, Pláškovu chybu označil za marginální. Pořadatelé se podle krajského soudu nepostarali o to, aby lidé v Lopeníku o závodech věděli a znali riziková místa. Školení traťových komisařů odvolací soud označil za nedostatečné.