„Nechápu, jak si může Evropská komise dovolit vykládat české zákony,“ říká Babiš

Andrej Babiš k auditu Evropské komise (zdroj: ČT24)

Evropská komise nemá autoritu na to, aby vykládala české zákony. Po svém vystoupení na konferenci OSN o změnách klimatu v Madridu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). I když Komise tvrdí, že její audit na téma Babišova střetu zájmů, který v pátek zaslala do Prahy, je konečný, z pohledu České republiky konečný není, dodal předseda vlády.

Babiš řekl, že o závěrech auditu nic neví a ani s nimi nebude obeznámen. „Evropská komise teď tvrdí, že je audit konečný, ale to neznamená, že má pravdu. Budou tam nějaké lhůty, Česká republika se k tomu vyjádří. Pokud nebude (závěr auditu) v souladu s tím, co (ČR) tvrdila, tak ho určitě odmítne,“ uvedl Babiš.

„Považuji to za účelovou záležitost, vůbec nechápu, jak si Evropská komise může dovolit vykládat české zákony. Vykládá český zákon, který se jmenuje lex Babiš, který je proti evropským zákonům, popírá moje základní práva vlastnit a angažovat se ve věcech veřejných. Jsem strašně zvědavý, jak rozhodne Ústavní soud, a považuji za neuvěřitelné, že Evropská komise se vyjadřuje k zákonu, který byl speciálně napsán proti Babišovi, a vlastně říká, že ten zákon je špatně,“ řekl také premiér České republiky. 

„Ten zákon je z dílny Sobotka a Kalousek, původně to byl zákon o střetu zájmů, oni ho takhle změnili, já jsem podle něj postupoval. Tak vůbec nechápu, jakým způsobem k tomu mohla Evropská komise dospět. To rozhodnutí přišlo poslední minuty stávající Komise, která skončila, takže to udělali pár minut předtím, než skončili,“ řekl také Babiš.

Komise není pro Babiše autoritou

„Je velká polemika, jestli to je konečný audit, z pohledu Komise to asi je konečný audit, z pohledu České republiky to určitě nebude akceptovat,“ dodal premiér s tím, že střet zájmů „zásadně odmítá“. „Opozice, která nemá žádný jiný program než Antibabiš, stále něco vyvolává,“ dodal.  

EK: Audit ke střetu zájmů je konečný (zdroj: ČT24)

Premiér také řekl, že Evropská komise pro něj není autoritou. „Evropská komise nemá patent na rozum. Protože nemá co vykládat české zákony,“ dodal Babiš a organizaci Transparency International, která stížnost na střet zájmů podala, označil za zkorumpovanou. „Je to osobní záležitost pana Ondráčky, který u nás chtěl dělat ministra vnitra, máme spolu soud,“ prohlásil premiér na adresu šéfa Transparency International Davida Ondráčky. „Myslím si, že neziskovky by neměly dostávat příspěvky od státu, když dělají politiku,“ dodal.

90’ ČT24: Zpráva Evropské komise o vztahu Andreje Babiše (ANO) k Agrofertu (zdroj: ČT24)
Výroky premiéra a ministrů bohužel svědčí o neznalosti a překvapení z toho, jak funguje Evropská unie a evropské instituce. To jde napříč segmenty české státní správy. U vrcholných politiků je to tradiční nešvar. Evropská komise je tu od toho, aby pomáhala, aby zajišťovala, že právo funguje všude v Unii stejně.
Tomáš Weiss
vedoucí Katedry evropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Obsah auditní zprávy nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.

Česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) stojí za Evropskou komisí. Odmítá výtky, že by audit byl nekvalitní nebo vypracovaný na objednávku, tak jak o tom už dřív mluvil premiér. „Audit není nic, co by se týkalo vyšetřování podvodu nebo nějaké trestné činnosti, což v nějakých debatách slyším tyto názory. Audit se týká fungování systému, systému, který musí být funkční podle všech pravidel pro evropské fondy. To znamená, že auditoři se vyjádřili po prozkoumání toho systému, a teď je na české straně, jak s tím naloží,“ řekla Jourová.

Události ČT: Audit k Babišovi a Agrofertu je konečný, potvrdila Evropská komise (zdroj: ČT24)

Podle opozice má EK autoritu, mimo jiné protože jde o peníze Unie

Jde o evropské finance, oponuje opozice tvrzení premiéra, že Evropská komise nemá v případě auditu jeho střetu zájmů autoritu pro výklad českého práva. Na společném postupu se opoziční strany domluví v úterý ráno na společné schůzce, kterou svolali Piráti.

„EU je kompetentní, neboť jsou to evropské peníze – v opačném případě by to znamenalo, milá EU plať, my si to tu rozdělíme (rozkrademe), jak nás napadne,“ řekl předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa má premiér pravdu, protože rozhodnutí je možné přezkoumat soudy. „I v případě subsidiarity jde (v případě EK) o orgán výkonné moci a je možné ho přezkoumat, a to jak soudy v České republice, tak Evropským soudním dvorem,“
uvedl Filip.

Šéfovi ODS Petru Fialovi výrok Babiše připomenul autora alegorických antiutopických románů George Orwella. „Evropská komise říká, že audit skončil, Andrej Babiš oponuje, že z jeho pohledu ne. Vypadá to, že by souhlasil pouze s výsledky auditu, které by si sám napsal,“ uvedl Fiala. Pokud podle něj nechce premiér dál poškozovat Českou republiku, měl by sám trvat na transparentním zveřejnění výsledku auditu, včetně toho, že jasně řekne, že případné škody zaplatí ze svého.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová připomenula, že Agrofert čerpá dotace ze strukturálních fondů EU. „Proto jejich čerpání kontroluje Evropská komise. A ta podle předběžných zpráv nyní s konečnou platností konstatovala, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů jak podle českého práva, tak i především podle práva evropského,“ uvedla.

Podle šéfa lidovců Marka Výborného EK neřeší český problém se zákonem o střetu zájmů, Babiš podle něj porušuje evropské nařízení. „A pokud jde o evropské finance, je povinností EK konat. Prostě se z toho Andrej Babiš nevylže,“ míní.

Místopředsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná se domnívá, že by znění dokumentu o auditu měla znát veřejnost, myslí si také, že Babiš se mýlí v případě kompetencí EK. „Jsem přesvědčená se znalostí věcí, že dokument o střetu zájmů je nadřazen českému právu,“ řekla europoslankyně České televizi.

„Teď bychom se všichni měli především ptát na to, kdy ho dostaneme do rukou, abychom se s ním mohli podrobně seznámit a případně se domluvit na nějakém dalším postupu, jak do toho může Česká republika zasáhnout,“ řekla. Jednat se bude podle ní zejména o výši korekce. „Protože to půjde s největší pravděpodobností z daní nás všech,“ podotkla.

Předseda SPD Tomio Okamura pouze poznamenal, že jeho hnutí dlouhodobě zastává stanovisko, že zásadní jsou pro něj závěry českých orgánů.

Podle proděkana Právnické fakulty UK Michala Tomáška výklad unijního práva přísluší jedině Soudnímu dvoru EU, výklad národního práva pak národním soudům. „Na druhé straně výklad národního práva soudy členských států musí být vždy ve světle unijního práva. Nad rámec tohoto obecného konstatování se mně zdá, že záběr Evropské komise do výkladu českého práva v příslušné auditní zprávě je poměrně masivní,“ uvedl.

K problematice se vyjádřilo i slovenské ministerstvo životního prostředí, neboť Babišovy firmy působí i na Slovensku. „Na Slovensku pan Babiš nezastává žádné politické funkce, tedy ani neprobíhá komunikace ohledně této záležitosti mezi EK a ministerstvem životního prostředí,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva Tomáš Ferenčák na dotaz, zda by v případě potvrzení střetu zájmů Babiše v souvislosti s auditem od Evropské komise musela Bratislava žádat vrácení dotací od slovenských firem ze sféry vlivu nynějšího českého premiéra.

Například slovenské chemičce Duslo ze skupiny Agrofert ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Slovenské inovační a energetické agentury slíbilo příspěvek téměř 1,78 milionu eur (přes 45 milionů korun) v rámci jejího projektu na snižování energetické náročnosti výroby. Záměr bude částečně financován z evropských fondů.

Obsah auditní zprávy nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.