Začátek prosince přinesl sněžení. Ale jen málo a hlavně na hory

Uplynulý víkend přinesl do Česka sníh. Na zemi ale zůstal jen slabý poprašek – nejvíce sněžilo v Novohradských horách, ale i tam napadly jen dva centimetry. Především na horách by však mělo sněžit dál i přes den a také v úterý. V nižších polohách se lidé na sněhovou nadílku těšit nemohou vůbec, srážky budou jen smíšené. Ke konci týdne se potom oteplí a místo sněžení bude pršet.

Meteorologická zima je tu a s ní přišlo i sněžení. Zatím ale bylo spíše symbolické. „Sněžilo od večera, od osmé, deváté, od jihozápadu. Srážky se postupně rozšiřovaly na Moravu a do Slezska,“ uvedla meteoroložka Jarina Sochorová. Nejvíce sněhu napadlo v Novohradských horách, šlo ovšem jenom o dva centimetry. V nižších polohách byly srážky spíše smíšené a na zemi po nich nezůstalo nic.

Během pondělí by ale mohlo alespoň na horách napadnout sněhu více – v Beskydech až čtyři centimetry. Čím níže, tím bude sněhu méně a v nížinách v Čechách se lidé opět dočkají jen deště se sněhem. Teploty vystoupají na jeden až pět stupňů Celsia, na horách bude mrznout.

Podobné počasí vydrží ještě v úterý. Noc bude většinou mrazivá, lze očekávat sněhové přeháňky, v nižších polohách smíšené. Den potom přinese vydatnější sněžení na horách, jinde však mnoho nenapadne. Teploty v rozmezí od nuly až pěti stupňů Celsia vydrží i v dalších dnech, ustanou však srážky. Ty se vrátí o víkendu, během kterého se také oteplí, bude převážně pršet a nedělní maxima by se mohla blížit až k osmi stupňům.

Z dlouhodobého výhledu počasí, který v neděli vydal Český hydrometeorologický ústav, vyplývá, že by prosinec měl být teplotně průměrný, nanejvýš lehce nadprůměrný. Bude to tedy zřetelný pokles oproti listopadu, který byl celý v teplotním nadprůměru a třeba ve druhé polovině měsíce, kdy se dlouhodobý normál pohybuje kolem dvou stupňů Celsia, přesáhl týdenní průměr sedm stupňů.