Sníh a mráz. První adventní víkend přinese po teplých dnech ochlazení

Zatímco ve čtvrtek  ještě v Česku vydrží pozimní počasí, od pátku se začne ochlazovat. Víkend podle meteorologů přinese sníh i mráz. Chladné teploty i sněhové přeháňky by měly zůstat i během příštího týdne.

Ve čtvrtek ráno se teploty v republice nejčastěji pohybovaly mezi čtyřmi až osmi stupni Celsia. Teplé počasí podle meteoroložky ČT Barbory Tobolové vydrží i po zbytek dne, kdy teplotní maxima dosáhnou osmi až dvanácti stupňů. „V tisíci metrech na horách očekáváme teploty kolem pěti stupňů Celsia,“ uvedla Tobolová.

Především na jihovýchodě území Česka se ve čtvrtek může objevit déšť, který nejčastěji zasáhne horské oblasti. V průběhu bude z jihozápadu foukat mírný a přechodně i čerstvý vítr.

Počasí
Zdroj: ČT24

Už v pátek se ale začne ochlazovat. Zatímco ráno by se ještě maximální teploty měly pohybovat mezi šesti až deseti stupni Celsia, v průběhu dne začne do Česka postupně proudit chladný vzduch.

Teplota přitom bude zejména v Čechách padat velmi rychle. Odpoledne a navečer už může na některých místech i slabě mrznout. Na Moravu a do Slezska ale chladný vzduch dorazí až v průběhu soboty. 

Víkendové sněžení

Očekávaná sobotní maxima se budou pohybovat v rozmezí od jednoho do pěti stupňů Celsia a na horách zůstanou pod bodem mrazu.

Ještě chladněji pak bude na první adventní neděli, kdy začíná meteorologická zima. „Bude trošku méně mraků, takže chladněji může být především po ránu,“ uvedla Tobolová. „V Praze je třeba počítat s teplotami kolem minus čtyř stupňů a přes den pak jenom malinko nad nulou,“ dodala. 

Počasí o víkendu
Zdroj: ČT24

Sněhové přeháňky nebo občasné sněžení se budou vyskytovat během celého víkendu. Nejvíce sněhu ale podle Tobolové může přijít až v pondělí, kdy by i v Praze mohl napadnout jeden až dva centimetry sněhové pokrývky. Chladné počasí podle meteorologů vydrží  i příští týden.