Malé děti bych přijal, ale ty v táborech nejsou a pákistánské patnáctileté si vzít nemůžeme, tvrdí Veselý z ČSSD

Veselý: V uprchlických táborech jsou hlavně mladiství, to už nejsou děti (zdroj: ČT24)

Řecko nemá malé děti bez doprovodu, které by mohla Česká republika přijmout. Myslí si to místopředseda ČSSD a předseda zahraničního výboru sněmovny Ondřej Veselý. Místo toho může Řecko, které požádalo členské státy Evropské unie o pomoc, nabídnout převážně nezletilé z Pákistánu a Afghánistánu. To už ale podle Veselého nejsou děti. Řekl to v pořadu Interview ČT24.

Podle Veselého nemůže Česko reagovat na výzvu Řecka z letošního září: přímořská země požádala všechny ministry vnitra EU, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. V případě Česka se jedná o 40 osob. Veselý se ale nedomnívá, že by do Česka dorazily děti, podle něj by šlo o mladistvé.

„Nezletilá osoba je mladší patnácti let, pak je to osoba mladistvá,“ vysvětlil Veselý. „Řekové uvedli, že o děti mladší čtrnácti let se samozřejmě postarají a že malé děti už dávno zařadili do rodin. My se zjevně bavíme o dětech, které jsou starší patnácti let. To už nejsou děti, to jsou mladiství,“ upozornil Veselý.

„Chápu lidi, kteří se podívají na uprchlický tábor a tam vidí hromadu malinkých dětí, ale ty tam nejsou bez doprovodu dospělé osoby. Když Řecko řekne, že dalo do rodin malé děti a ty rodiny to nezvládají, tak jsme schopni je přijmout,“ navrhl.

Afghánský uprchlík jistě procházel Pákistánem nebo Tureckem, měl zůstat tam

Řecko tvrdí, že má 2500 dětí a žádá evropské země, aby je přijaly; i tento údaj ale považuje Veselý za problematický. „Podle Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky má Řecko 4300 osob mladších osmnácti let bez doprovodu rodičů, mladších než patnáct let jich je z toho jen 7,5 procenta,“ poukázal na nesoulad Veselý.

„Jsme ochotní se s Řeckem bavit. Jenže oni navrhují kvóty, je to dopis na stránkách ministerstva vnitra. Ukazují, kdo má kolik přijmout, ale nejsou schopní říct, kdo to je,“ vadí Veselému. „Jan Hamáček mluví o tom, že to jsou nějací sedmnáctiletí lidé, kteří nemají nárok na azyl,“ dodal s tím, že podle jeho informací navíc pochází převážně z Afghánistánu a Pákistánu.

„Pákistán je brán jako bezpečná země, ti lidé by se měli vrátit a my nevíme, proč je Řekové nevrací. Afghánistán je válečná země, na druhou stranou jsou jasná pravidla, a když procházíte bezpečnými zeměmi, máte zůstat tam. Proč je Afghánec v Řecku, když mohl projít Pákistánem jako bezpečnou a kulturně blízkou zemí a zůstat tam? Nebo Irákem, Íránem, Tureckem?“ ptal se Veselý.

„Naší povinností není přijmout kohokoliv, o koho nás Řecko požádá. Když řeknou, že mají pětinásobného vraha a teroristu, máme ho přijmout? Nemáme,“ shrnul. 

Veselého stranický kolega a ministr zahraničí Tomáš Petříček přitom v úterý v ČT řekl, že podle něj „bychom měli udělat malé humanitární gesto bez kamer“ a výzvu Řecka akceptovat.

Bavit se o uprchlících na plénu sněmovny? Jen se pohádáme, říká Veselý

Otázka pomoci Řecku a přijetí čtyřiceti nezletilých uprchlíků se probírala v úterý na schůzi sněmovny. Ostrá přestřelka se strhla už při projednávání programů schůze. Poslanci KDU-ČSL žádali, aby se ministr vnitra Jan Hamáček k žádosti Řecka vyjádřil; tento bod se nakonec na program vůbec nedostal. 

Postup lidovců označil Veselý za „velmi podpásový“. „My se s nimi normálně bavíme v zahraničním výboru, běžně se bavíme i s Hamáčkem. Kdyby se zeptali, věděli by, že Hamáček zrovna nebude ve sněmovně. A také kdyby to chtěli probrat, dohodli bychom se na formátu.“

Podle něj bylo chybou téma v jednací síni otevřít. „Jde o to, jestli z toho chceme dělat politické téma. Když se to bude projednávat na plénu, tak se nic nevyřeší a všichni se tam pohádají. Včera to byl jeden bod a hádali jsme se třičtvrtě hodiny. A vyřešilo se něco? Vůbec nic,“ postěžoval si.

Diskusi podle něj navíc opanoval Tomio Okamura z SPD. „Kdo si na tom přihřál polívčičku? Lidovci? Ne, bylo to SPD. A o to přesně jde. Jsem přesvědčen, že to nebyl jejich záměr, ale nahráli SPD a jediným vítězem byl Okamura,“ dodal Veselý. 

168 hodin: Rodiny se hlásí o děti z uprchlických táborů (zdroj: ČT24)