Nízká hmotnost, chybný ceník, špatná kvalita. Inspektoři pokutují prodejce uhlí

Události: Kontroly uhelných skladů (zdroj: ČT24)

Nedodržení zaplacené hmotnosti a zastaralé ceníky jsou jen některé prohřešky mezi prodejci uhlí, na něž se zaměřila Česká obchodní inspekce (ČOI). Kvůli chybám už vyměřila první pokuty. Ze sedmi vzorků, které inspektoři kontrolovali kvůli kvalitě uhlí, nesplnilo požadované normy hned pět z nich.

Inspektoři předstírají běžné zákazníky, ihned po zaplacení ale nakoupené uhlí důkladně zkontrolují. Například ověřují, jestli pytel skutečně váží tolik, kolik podle štítků má. Pokud tomu tak není, sankce kontroloři udělují přímo na místě.

Dosud nejhorší provinění zaznamenali u prodejce uhlí v Hradci Králové. „Spotřebiteli přivezli o 324 kilogramů méně. Ve finančním rozdílu to činilo asi 1250 korun,“ upřesňuje mluvčí ČOI Jan Řezáč.

Mezi méně závažné problémy patří i neaktuální ceníky na prodejnách. Prodejce třeba na internetu uvádí jinou cenu než přímo při odběru. Například vedoucí provozu Uhelných skladů Ostrov Roman Těšínský to zdůvodnil nepozorností.

Ceny uhlí v ČR
Zdroj: ČT24

Inspektoři také zkoumají kvalitu uhlí. Do laboratoří zatím poslali sedm vzorků, hned pět jich požadované normy nesplnilo. Česká obchodní inspekce se kontrole paliva pečlivě věnuje i proto, že jeho cena od roku 2002 roste.

Nejvíc podražilo uhlí hnědé, u nějž cena vzrostla o 128 procent. Výrazně dražší jsou i oblíbené brikety z hnědého uhlí. I když státní dotace podporují ekologická paliva, zájem o uhlí zatím podle prodejců například v Karlovarském kraji výrazně neklesá. Třeba ve skladech v Ostrově každoročně prodají kolem pěti tisíc tun uhlí a podobně jsou na tom i další prodejci v regionu.