Jeden muž je po úniku škodlivin na Českolipsku v kritickém stavu. Policie případ šetří jako obecné ohrožení

Policie vyšetřuje úterní neštěstí v Hamru na Jezeře pro podezření z obecného ohrožení. Nikoho zatím neobvinila, řekla českolipská mluvčí policie Ivana Baláková. Při neštěstí utrpěli vážné zranění dva lidé, na místě je museli záchranáři oživovat. Muž, který je hospitalizován v Liberci, je podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře stále v kritickém stavu. V provozovně, kde se likviduje nebezpečný odpad společnosti Purum, se zranilo celkem osm lidí.

Policie zatím neví, co výbuch při nečekané chemické reakci spojené s únikem škodlivin do ovzduší způsobilo. Do areálu se dostala až dopoledne. „Na základě měření nám hasiči oznámili, že můžeme vstoupit, nicméně musíme být vybaveni plynovou maskou a ochrannými pomůckami. Takže tam teď provádíme ohledání a v jeho rámci mimo jiné zajistíme vzorky chemikálií, které s největší pravděpodobností budeme identifikovat na vlastním specializovaném pracovišti,“ uvedla Baláková.

Hasiči znovu odebírají vzorky od středečního rána. „Výsledky měření budou poté předány k prošetření policii, která se bude případem dále zabývat. Víme, že tam byla kyselina sírová ve spojitosti s dalšími látkami,“ řekla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Záhadná chemická reakce

Jednatel firmy Purum Daniel Kraft zatím netuší, co mohlo havárii způsobit: „Při obvyklé každodenní činnosti stabilizace nebezpečných odpadů došlo k nepředvídatelné a nám prozatím nevysvětlitelné chemické reakci, která měla za následek výbuch s následným zahořením.“

Podle něj úpravna využívá metody chemické neutralizace odpadů a vápenno-cementové stabilizace. „Cement nebo odprašky z výroby cementářského slínku jsou při tom využity jako chemické činidlo, které mění nebezpečnost složek odpadu a transformuje nebezpečný odpad na odpad, který již dále není nebezpečný,“ dodal Kraft.

V areálu ve Staré Lužici v Hamru na Jezeře podle něj firma působí od roku 2002 a dosavadní provoz označil za bezproblémový. „Poslední kontrola České inspekce životního prostředí a Krajského úřadu Libereckého kraje proběhla 6. května 2019 a nebylo shledáno jakékoli porušení podmínek integrovaného povolení provozu,“ uvedl Kraft.