V Ostravě bude o deset stupňů více než v Chebu. Počátek týdne republiku teplotně rozpoltí

Pozvolné ochlazení a dozvuky silného větru přináší nový týden, který přichází po větrném, ale také teplém víkendu. V první polovině týdne bude republika teplotně rozdělená. Zatímco v západní části Čech teploty klesnou výrazněji, jinde by se mohlo udržet víkendové teplo. Rozdíl mezi východním a západním příhraničím nejspíše přesáhne deset stupňů.

Česko zažilo teplý, na některých místech rekordní víkend. V neděli padly teplotní rekordy zhruba na desetině stanic, které měří déle než 30 let. Nyní přichází zvlněná studená fronta, která však ovlivní počasí spíše na západě republiky.

V Čechách by kvůli ní leckde mohl být den chladnější než noc – zatímco přes noc bylo i přes deset stupňů, v západní části Čech má být přes den maximálně 8 stupňů Celsia a s přibývajícími hodinami se bude spíše ochlazovat. Ve zbytku republiky bude pondělí teplejší s maximálními teplotami 10 až 15 stupňů Celsia.

Ve čtyři hodiny odpoledne by třeba na Ostravsku mohlo být kolem 14 stupňů, zatímco v Karlovarském kraji bude asi o deset stupňů chladněji.

Ráno ještě platila výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na silný vítr, která se ale týkala pouze Jizerských hor, Ještědu a Frýdlantského výběžku, tedy části Libereckého kraje. V 9 hodin sice vypršela, ale vítr slábne jen postupně. Ráno mohly nárazy větru dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu a na horách až 90 km/h. Na horách mohly být prudší nárazy i na jiných místech, kterých se výstraha netýkala – v Beskydech, Jeseníkách, Krušných horách i Krkonoších.

„Během noci na některých místech, hlavně v nejvyšších exponovaných partiích, třeba na Sněžce, foukal vítr o rychlosti vichřice. Nárazy větru přesahovaly i 120 km/h,“ upozornila meteoroložka Jarina Sochorová. Až přejde studená fronta, měl by vítr zeslábnout, v úterý bude foukat jen mírně nebo slabě. 

Teplotně rozdělená zůstane republika i v dalších dnech. Většinu území ovládne v úterý i ve středu 10 až 14 stupňů, zatímco v západní části Čech naměří jen kolem 7 stupňů Celsia. Jednotné počasí by mělo zavládnout až ve druhé polovině týdne, kdy by měla vystoupat maxima zhruba k 10 stupňům.

Počasí 19.–21. 11.
Zdroj: ČT24

Závěr týdne přinese také inverzní počasí, takže bude tepleji tam, kde bude méně mraků. Tepleji bude také na horách, ovšem příjemný konec týdne se zřejmě nerýsuje. „Zdá se, že se opět rozfouká čerstvý nárazový vítr, který na hory přinese nárazy kolem 90 km/h,“ upozornila meteoroložka.