Za posprejování Karlova mostu dostali bratři z Německa podmínku. Pět let nesmí do Česka

Události: Soud potrestal muže, kteří posprejovali Karlův most (zdroj: ČT24)

Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu uložil dvěma německým turistům za posprejování Karlova mostu roční podmíněné tresty a peněžité tresty 100 tisíc korun. Bratry Niclase Steigera a Benjamina Wittiga také na pět let vyhostil z České republiky. Mladší z mužů, Steiger, se k činu přiznal, druhý však vinu odmítá.

„Obžalovaní jsou jednoznačně usvědčeni výpověďmi svědků,“ prohlásila soudkyně Pavla Hájková. Muž a žena, kteří událost u soudu popsali, podle ní neměli důvod lhát. Oba shodně uvedli, že graffiti na pilíř mostu nastříkali oba bratři. Wittig mohl podle soudkyně obvinění odmítat kvůli tomu, že po odsuzujícím rozsudku pravděpodobně přijde o své civilní zaměstnání v německé armádě.

Soud už cizincům uložil stejné tresty trestním příkazem, muži však proti němu později podali odpor. Wittig tvrdí, že nápis o rozměrech pět krát dva metry nastříkal na pilíř mostu pouze jeho bratr. Steiger jeho tvrzení potvrdil. Prohlásil však, že nevěděl, na jak významnou památku své dílo namaloval. „Je mi to velice líto, již nic podobného nikdy neudělám,“ uvedl.

Jeho argument ale podle Hájkové u soudu neobstál. Soudkyně naopak uvedla, že při udělení trestu hrál významnou roli právě fakt, že cizinci posprejovali jednu z nejvýznamnějších památek České republiky.

Nápis se na pilíři mostu objevil v polovině července. Restaurátoři ho začali odstraňovat 27. července a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat 40 tisíc korun. V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo. K odstranění se následně přihlásil Miroslav Černý.