Za nelegální převoz syrských uprchlíků potrestal soud v Lounech pět lidí

Lounský okresní soud uložil tresty pětici obžalovaných z nelegálního převozu syrských uprchlíků z Maďarska přes Českou republiku do Německa. Hlavní organizátor převozu Syřanů Egypťan Muhammad Tahír Saíd Muhammad Hassan dostal od soudu tříletou podmínku. Čtyřem mužům a jedné ženě hrozilo vězení na dva roky až osm let.

Bývalé Hassanově manželce Ireně Hassanové Suchochlebové, která při převozu migrantů tlumočila, uložil soud dvouletou podmínku, prostředník Ukrajinec Rostyslav Tymochuk dostal tříletou podmínku a trest vyhoštění z České republiky. Řidiči Martinu Horváthovi, jenž napomohl k objasnění případu, uložil soud souhrnný trest za předchozí trestnou činnost ve výši jednoho roku a souhrnný dvouletý trest dostal Tomáš Starý, jehož skupina využila také jako řidiče.

Soudkyně Blanka Šišová uvedla, že dokazováním byly bezpečně zaznamenány dva převozy uprchlíků. Celkem bylo převezeno 16 lidí. Žádný z převážených neměl potřebné doklady.

„Lze konstatovat, že obžalovaní sice nejsou specialisty na migrační politiku, ale byli s ní dostatečně obeznámeni. Vinu obžalovaných považuje soud za dostatečně prokázanou a obhajobu za zcela vyvrácenou, nejednalo se humanitární činnost, ale o výdělečnou aktivitu, na níž se podílelo více osob, které o sobě vzájemně věděly a byly vzájemně propojeny,“ uvedla soudkyně.

500 dolarů za jednoho

Policisté odhalili dvě cesty s uprchlíky. Za každého uprchlíka skupina žádala podle soudu částku kolem 500 dolarů (11 400 korun). Součástí organizované skupiny byl ještě jeden Čech, kterého už v roce 2015 pravomocně potrestal soud v Německu pokutou 800 eur (20 700 korun), muž řídil auto s uprchlíky při jedné cestě.

V prvním případě bylo dopraveno devět lidí až do Německa, ve druhém případě sedm lidí včetně tří dětí zadrželi policisté v České republice.

Jednotlivé role měla skupina podle soudkyně rozděleny. Hassan podle ní oslovoval Syřany v Budapešti. U soudu potvrdil zištnost svého jednání, odvolával se ještě na jiného Hassana, jehož totožnost nebyla ověřena. Částka 500 dolarů za uprchlíka odpovídá podle soudkyně tomu, co uváděli migranti.

Místo výletu na Balaton inkasování peněz

Od prvopočátku byla u všeho tehdejší Hassanova manželka, která tlumočila a v jednom případě přebírala peníze od migrantů. „Hlavní důvod její cesty do Maďarska nebyl výlet na Balaton,“ poznamenala soudkyně. Převoz pomáhal organizovat podle soudu také Tymochuk. Horváth, Starý a muž odsouzený v Německu byli pouhými řidiči.

Hassan se u soudu za své jednání omluvil. Soud podle Šišové při rozhodování o výši trestů zohlednil to, že od trestné činnosti uběhla delší doba, u Horvátha pak také to, že pomáhal k jejímu objasnění. Právě Horváth se jako jediný z obžalovaných na místě vzdal odvolání, v jeho případě se odvolání vzdala také státní zástupkyně. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.