Lidovci učitele podporují, stávka ale byla diletantství odborů, říká Výborný

Výborný v Interview ČT24: Stávka učitelů byla diletantská (zdroj: ČT24)

Učitelé si zaslouží podporu v požadavcích na splnění vládního slibu růstu platů o 15 procent, ale stávka byla projevem diletantství a byla špatně zdůvodněná. Je o tom přesvědčen předseda KDU-ČSL, středoškolský pedagog a bývalý ředitel gymnázia Marek Výborný, který byl hostem Interview ČT24. Kritizoval také způsob, jakým vláda odhlasovala daňový balíček, i porušení jednacího řádu sněmovny při hlasování o rodičovském příspěvku.

„Rozumím učitelům, že protestují proti tomu, že vláda neplní své sliby. Jsem ale přesvědčen, že to, jak celou stávku připravily odbory, ukazuje na jisté diletantství. Stávkovat kvůli rozdělení 8 a 2 procenta – nikdo tomu nerozumí, ani z veřejnosti – a řada učitelů oprávněně upozorňovala, že to není věc, kvůli které by učitelé měli stávkovat,“ soudí Marek Výborný.

Lidovci podle jeho slov učitele podporují, protože vláda má dodržet, k čemu se zavázala. Deziluzi učitelů rozumí, protože je jim opakovaně něco slibováno, přitom jsou stále nejhůře placenými absolventy vysokých škol v Česku.

Zdůvodnění stávky ze strany odborů ale Výborný považuje za špatné. „Všichni slyšeli vyjádření pana premiéra, tuším, že to bylo pro Českou televizi, že zvýší učitelům plat o 15 procent. Vláda z toho tiše couvla, nyní zvyšuje plat učitelů o 10 procent a nikdo nevysvětlil, proč to není těch 15. Rozuměl bych tedy tomu, kdyby odbory řekly: To je pro nás důvod jít do stávky,“ vysvětluje svůj pohled na středeční stávku Výborný. On sám do března 2018 působil jako ředitel pardubického gymnázia Mozartova.

Učitelé letos v prvním pololetí vydělávali v průměru 37 235 korun. Průměrný vysokoškolák ve veřejné správě a službách nosil domů měsíčně 46 572 korun hrubého, tedy o pětinu peněz víc. Firmy a soukromé společnosti vyplácely lidem s vysokoškolským vzděláním průměrně 57 721 Kč měsíčně, což je o 35 procent vyšší částka, než má pedagog, vyplývá z dat ministerstva práce a ministerstva školství.

Podle Výborného 70 tisíc rodin ostrouhalo

Marek Výborný také kritizoval způsob schvalování daňového balíčku v Poslanecké sněmovně. Podle jeho slov každý poslanec při zahájení svého mandátu slibuje mimo jiné to, že bude respektovat zákony České republiky a její ústavu.

„V tomto případě je naprosto zjevné, že poslanci, kteří hlasovali pro pevné zařazení hlasování na včerejší den (na středu – pozn. red.), porušili zákon, protože jednací řád sněmovny je zákon,“ zkritizoval Výborný své kolegy ve sněmovně. Každý poslanec má právo vystoupit v rozpravě, a to bylo podle něj poslancům odepřeno.

Společně s daňovým balíčkem se v dolní komoře hlasovalo také o zvýšení rodičovského příspěvku. Výborného mrzí, že poslanci nekývli na pozměňovací návrh lidovců, podle kterého by se navýšení týkalo i rodin, kde již rodiče příspěvek vyčerpali v kratší než tříleté lhůtě.

„Tudíž 70 tisíc rodin ostrouhalo. (…) Vláda jim vzkázala, že pro ně příspěvek neplatí. Šlo o dvě miliardy, v globálu rozpočtu a s ohledem na to, za co vláda vyhazuje na své pokrytecké sliby, tak mě to mrzí, protože jsme mohli pomoct všem rodinám,“ říká Výborný.

Pozastavil se nad tím, že samotná ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) opakovaně říkala, že podpora rodin, které rodičovský příspěvek vyčerpaly dříve, se jí líbí. „Řekněme si to otevřeně, byl to ústupek sociální demokracie vůči hnutí ANO, které řeklo, že podpoří rodičovskou pouze v případě, že to bude těch 8 miliard a jen těm, kteří rodičovský příspěvek pobírají,“ komentoval Výborný postup koalice.