Čínští komunisté stojí o družbu s ANO, Vondráček ji nevyloučil. Není tam za hnutí, reagoval Babiš

UDÁLOSTI: Komunistická strana Číny má zájem o spolupráci s vládním hnutím ANO (zdroj: ČT24)

Komunistická strana Číny má zájem o spolupráci s vládním hnutím ANO. Předsedovi Poslanecké sněmovny to v Pekingu řekl šéf vlivného zahraničního odboru ústředního výboru. Radek Vondráček, který má ve vládním hnutí mimo jiné na starosti vztahy se zahraničními stranami, budoucí spolupráci nevyloučil. V Číně zastupoval Česko na významném importním veletrhu.

Poprvé od vypovězení sesterské smlouvy mezi Pekingem a Prahou zamířil do Číny na oficiální návštěvu vrcholný český politik – předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), třetí nejvyšší ústavní činitel. Při zastávce v Pekingu se setkal se svým protějškem – předsedou čínského parlamentu Li Čan-šuem – a za zavřenými dveřmi jednal s šéfem zahraničního oddělení ústředního výboru čínské komunistické strany Sung Tchaem.

Podle Vondráčka hovořili i o narušených vztazích čínské metropole s Prahou. „Byl odkaz na to, že byly pro ně těžko srozumitelné signály z komunální úrovně,“ poznamenal šéf české dolní sněmovny.

Pražští radní se v říjnu rozhodli memorandum vypovědět, protože se domnívali, že do smlouvy mezi městy nepatří deklarace o uznávání politiky jedné Číny a tvrdili, že pekingské vedení s nimi přestalo komunikovat. Nakonec ale smlouvu vypověděl jako první Peking. Vondráček nyní po setkání se Sungem ujistil, že v rozhovoru s ním „trval na tom, že zahraniční politiku ČR dělá vláda“.

Kromě vztahů mezi zeměmi a městy hovořili politici také o mezistranických vztazích. Mezinárodní odbor Komunistické strany Číny, který má podle tajných služeb na starosti kromě zahraničních styků i zpravodajskou činnost, navazuje družbu se stranami z různých zemí napříč politickým spektrem. V Česku se celosvětových setkání zatím účastnili převážně zástupci levicových stran – ČSSD či KSČM. Čínští komunisté by ale měli zájem o zúžení vztahů i s hnutím ANO.

Podle Radka Vondráčka to není vyloučeno. „Nebráním se komunikaci na multilaterální úrovni. Bylo zmíněno, že komunistická strana má vztahy ve všech zemích střední a východní Evropy,“ poznamenal.

Předseda ANO Andrej Babiš ale do Pekingu vzkázal, že nic takového není na pořadu dne. „Pan Vondráček je tam jako předseda sněmovny, určitě tam není za hnutí,“ podotkl.

Předseda sněmovny se účastnil importního veletrhu v Šanghaji. Na jednání zmínil lidská práva, ale nepřipomněl pronásledování Ujgurů ani tvrdé zákroky proti protestujícím v Hongkongu. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) přitom „je to téma, které je vhodné zvednout“.

V tomto případě ale Vondráček souzněl s postojem svého stranického šéfa a premiéra Babiše. „Myslím, že není naše role, abychom to nějakým způsobem komentovali. Měli bychom jednat s těmi, kteří na to mají nějaký vliv, abychom tam udělali nějaké obchody,“ míní předseda české vlády.

Česká republika má s Čínou dlouhodobě pasivní obchodní bilanci. Loni byl dovoz z Číny desetkrát vyšší než export do Číny. Od veletrhů, jako je ten v Šanghaji, a od návštěv, jako byla ta Vondráčkova v Pekingu, si Česko slibuje postupné zlepšení vývozu českých výrobků na čínský trh.