Michálek zůstane místopředsedou Pirátů, pro jeho odvolání hlasovalo 294 z 1008 členů

Události: Pirátské spory (zdroj: ČT24)

Jakub Michálek zůstane místopředsedou Pirátů. Ve stranickém hlasování jeho odvolání podpořilo 294 členů z 1008, proti se jich vyslovilo 371. O Michálkově konci ve vedení strany se hlasovalo poté, co mu někteří straníci vytýkali arogantní chování a šikanu. Místopředsedou by měl zůstat do ledna, kdy si Piráti zvolí nové vedení. Michálek už avizoval, že svou funkci obhajovat nebude.

Necelé dvě stovky Pirátů podpořily odročení rozhodnutí na lednové celostátní fórum. Ani jedna možnost tedy nezískala potřebnou nadpoloviční většinu hlasů a projednávání bodu skončilo bez usnesení.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík vyzdvihl vysokou účast ve vnitrostranickém referendu. Výsledek hlasování podle něj bude mít díky tomu velkou váhu. Spor prý vznikl kvůli velké zátěži za poslední roky, kdy strana musela nabrat desítky zaměstnanců. „Občas to obnáší velmi intenzivní práci a atmosféra permanentního stresu a velkého pracovního výkonu občas vyvolá nějaký konflikt,“ připustil v České televizi Ferjenčík.

Michálkovo odvolání navrhla šéfka personálního odboru Jana Kolaříková. Svůj krok na stranickém fóru zdůvodnila jeho údajným arogantním chováním a šikanou zaměstnanců.

„Nechci zástupce, který své odpůrce a konstruktivní kritiku na svou osobu a práci řeší arogantním chováním, uváděním do nekomfortní situace pomocí křiku, pocitu nadřazenosti a vyhrožováním,“ napsala Kolaříková. Nyní situaci komentovat nechce.

Místopředseda strany obvinění od počátku odmítá. „Někdy jsem na lidi tvrdý. Chci po nich, aby podávali výkon, vyvolává to občas konflikty. Já na sobě budu pracovat, abych byl empatičtější,“ vyjádřil se Michálek.

Bartoš Michálka hájí, Peksa dal ultimátum

U některých kolegů našel šéf poslaneckého klubu zastání, postavil se za něj třeba šéf strany Ivan Bartoš. „Ne že by někoho šikanoval nebo se po někom vozil, ale takové nároky jako na sebe, klade i na jiné,“ vysvětlil předseda Pirátů. Podporu Michálkovi vyjádřila i první místopředsedkyně strany Olga Richterová.

„Při rychlé profesionalizaci jsme se nestihli koukat kolem sebe. Jako veliký faktor v celé kauze vidím přetížení,“ řekla v Interview ČT24 Richterová. Podstatou věci je podle ní tvrdost v jednání a málo empatie, která nepatří mezi Michálkovy přednosti.

Jiní se naopak k výtkám a kritice připojili. Například místopředseda strany a europoslanec Mikuláš Peksa na fóru sdělil své ultimátum. „To, co popisovala Jana, jsem viděl u řady dalších lidí. Pokud 23. listopadu bude Jakub Michálek členem Republikového předsednictva, s platností k 24. listopadu rezignuji na funkci místopředsedy strany,“ uvedl Peksa.

Michálek nečelí odvolání ze stranické funkce poprvé. Piráti o něm rozhodovali už v prosinci 2017 poté, co rozhodl o stažení stížnosti na výsledek voleb, aniž by o kroku informoval členskou základnu. Tehdy se za něj postavily tři čtvrtiny hlasujících.