Od policie odchází bývalý šéf protikorupčního útvaru Komárek

Do civilu odejde bývalý ředitel protikorupční policie a nynější náměstek Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Milan Komárek. Upozornil na to Český rozhlas. K důvodům svého odchodu od policie se nevyjádřil mluvčí NCOZ ani sám Komárek.

„Náměstek ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu pro podporu výkonu požádal ke konci prosince 2019 o propuštění ze služebního poměru,“ řekl bez dalších podrobností rozhlasu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Nic ke svému odchodu neřekl ani sám Komárek. Ten je v současné době jedním ze tří náměstků NCOZ, dalšími dvěma náměstky jsou Zdeněk Novák a Richard Ohnoutka.

Národní centrála proti organizovanému zločinu vznikla v roce 2016 sloučením Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu s protikorupční policií (Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality). Milan Komárek působil v čele obou z nich. Protikorupční útvar vedl mezi lety 2013 a 2014, kdy na vlastní žádost rezignoval.

O dva roky později byl nakrátko jmenován do čela takzvaného protimafiánského útvaru, když asi měsíc před sloučením od policie odešel jeho dlouholetý šéf Robert Šlachta. Komárek se potom stal náměstkem ředitele NCOZ. Loni se neúspěšně ucházel ve výběrovém řízení o místo ředitele. Tehdy rezignoval první ředitel centrály Michal Mazánek, ale nakonec jej nahradil Jiří Mazánek.

Policie podle informací Deníku N z minulého týdne připravuje opětovné rozdělení NCOZ. Osamostatnit by se měly sekce terorismu a extremismu a také sekce kybernetické kriminality, tedy zločinů spojených s počítači a internetem.