Zhruba třetina skiareálů v Česku letos zdraží skipasy, Špindlerův Mlýn přechází na „letenkový“ model

Přibližně třetina větších skiareálů v Česku letos zdraží skipasy. Vyplývá to z údajů Asociace horských středisek. Podle jejího ředitele Libora Knota ale nebude navýšení cen výrazné. Novinku v prodeji skipasů na internetu pak chystá Špindlerův Mlýn. Cena permanentek se bude měnit podle poptávky, podobně jako u letenek.

Přibližně dvě třetiny z 35 největších skiareálů v Česku ponechají ceny podobné jako loni, tedy v průměru na 600 korunách za jednodenní skipas. Zbývající třetina pak plánuje zdražení. „V celkovém kontextu lze říci, že navýšení kopíruje celkovou inflaci. Zdražuje se všechno, takže ten nárůst cen je logický. Přesto je v jednotkách procent,“ řekl pro ČT Knot.

Navýšení cen plánuje třeba Skiareál Lipno. Oproti loňským 710 korunám za jednodenní skipas pro dospělého v hlavní sezóně si lyžaři a snowboardisté letos připlatí 50 korun. „Hodně jsme investovali, máme dvě nové sjezdovky, lanovku i parkoviště. To se samozřejmě promítlo do ceny,“ vysvětluje ředitel obchodu a marketingu Jiří Falout.

Téměř o 10 procent zdraží třeba také Ski centrum Říčky v Orlických horách. Oproti loňským 580 korunám vzrostla cena na 630 korun. „Může za to narůstající cena energií a také požadavky na výši mzdy zaměstnanců,“ vysvětlil ředitel Jan Duffek .

Projekt „letenkového“ prodeje skipasů ve Špindlerově Mlýně

Jinak se letos bude počítat cena skipasů ve Špindlerově Mlýně. Jako první areál v republice přistoupil k proměnlivé ceně permanentek. Její výslednou cenu určí poptávka, podobně jako to funguje u letenek. „Když bude na sjezdovce plno, tak ta cena bude vyšší. Když prázdno, budou levnější,“ uvedl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš. Ceny podle něj budou začínat na 250 korunách, maximum ale stanovené není.

Takzvaný letenkový typ skipasů od loňského roku funguje například v některých resortech na Slovensku, kde se podle Hroneše osvědčil. Zájem mají také střediska v Rakousku. „Myslím, že i v Česku se tato metoda bude rozšiřovat,“ doplnil Hroneš.