Klokánek snížil dluhy, ale peníze na provoz stále chybí

Klokánek minimalizoval dluhy, ale prostředky na provoz pořád chybí (zdroj: ČT24)

Po čtyřech letech se podařilo Fondu ohrožených dětí (FOD) minimalizovat dluhy, které v roce 2015 dosahovaly desítek milionů korun. Mnoho zařízení, včetně 16 Klokánků, kvůli tomu ale muselo skončit. Zbývající problémy by mohla vyřešit slibovaná novela zákona o sociálně právní ochraně dětí, kterou chce ministerstvo práce a sociálních věcí do konce roku předložit vládě.

Co byt, to jedna rodina, tedy teta a až čtyři děti, které se sem dostaly ve vyhrocené situaci. „Samozřejmě se u nás ocitají děti z dramatických situací, kde opravdu je násilí, křik, alkohol, drogy, nějaké ublížení na zdraví, jsou svědky otřesných záležitostí,“ konstatuje ředitelka Klokánku Brno Marcela Bublová.

Zatímco ještě v roce 2015 bylo v Česku 31 Klokánků pro šest set dětí, teď je jich kvůli penězům jen polovina. „Systémová chyba v zákoně byla uznána, a tak ministerstvo to momentálně řeší dofinancováním formou dotací. Ovšem dotace pořád ještě nepřišly,“ popisuje aktuální situaci předsedkyně FOD Hana Kupková.

Finanční problémy trvají

Před čtyřmi lety dlužil Fond ohrožených dětí 127 milionů korun. Teď říká, že splácí poslední závazek České poště. Finanční problémy má ale dál. Jen na čtyři nové postele a neproležené matrace šetřil brněnský Klokánek měsíce, ale například na opravu koupelny už peníze nezbyly, stejně tak na pokládku linolea.

„Řekla bych, že u nás v Klokánku neotočíme každou korunu ne dvakrát, ale třikrát až čtyřikrát. Například lino se nám podařilo za výhodnou cenu získat v akci, ale teď zase musíme došetřit, abychom měli peníze na pokládku,“ vysvětluje Bublová. Ministerstvo ale slibuje novelu zákona, která by měla pomoct.

„Částka se změní z 22 800 na 28 200 korun za měsíční pobyt dítěte v zařízení. Změna by měla platit od roku 2021,“ upřesnila náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Zuzana Jentschke Stöcklová.

Předsedkyně FOD však upozorňuje, že systém opět stojí na financování na dítě, ale ne na lůžko. A to je podle ní podstatná chyba. „Personálu zase nemůžeme přidat ani korunu,“ vysvětluje.

Ženy, které pečují o děti vždy celý týden, po dobu 24 hodin denně a až pak mají týden volno, mají přitom včetně příplatků 17 tisíc hrubého.