Na Havla lidé vzpomínají zapálenými svíčkami i vyhrnutými nohavicemi

Praha - Třetí výročí smrti Václava Havla si připomínají lidé po celém Česku. Na pražské vinohradské hřbitovy, kde je místo jeho posledního odpočinku, už přišly od rána desítky lidí. Zapálit svíčky mohou lidé i v Praze 6 u ulice Kafkova, kde Havel bydlel. Organizátoři akce z nich pak sestaví symbol bývalého prezidenta - srdce. Vzpomínalo se i na Pražské křižovatce, kde zádušní mši odsloužil kardinál Dominik Duka.

Kardinál Duka při zádušní mši za Havla v pražském kostele svaté Anny připomněl jeho roli v listopadové revoluci před 25 lety. Havel tehdy podle něj dokázal přesvědčit lidi o smysluplnosti jejich životů a inspiroval ke slušnosti a přívětivosti. „Tento moment nám chybí mnohem víc než ekonomický růst,“ řekl Duka. Havlova manželka Dagmar při mši předčítala z biblické Knihy žalozpěvů.

Na Václava Havla lidé vzpomínali napříč Českem

Trutnovsko

Od rána hořely u Havlovy chalupy na Hrádečku na Trutnovsku svíčky. Václav Havel si toto místo podle pamětníků zamiloval už v 60. letech. Teď je sice stavení udržované, ale opuštěné. Během roku sem zavítá jenom málokdo. 18. prosince to ale bývá jiné. Vzpomínat na Václava Havla dnes na Hrádeček lidé přijížděli celý den. Řadu z nich s ním pojilo i dlouholeté přátelství. Znali se třeba z hospody.

Jinak přímo v Trutnově Václav Havel i pracoval. Devět měsíců v tamějším pivovaru koulel sudy a jak sám říkal, kazil pivo filtrováním. Tehdejší vedení ho ale rádo nemělo. Ředitel totiž jezdil do práce žigulíkem, zatímco pomocný dělník Václav Havel v mercedesu. A tak aby nedráždil, parkoval nepohodlný zaměstnanec raději o několik ulic dál.

Jihlava

V Jihlavě kladli lidé květiny a zapalovali svíčky u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Organizátoři místo, kde hoří ze svíček vytvořený symbol srdce s Havlovými iniciálami, zvolili záměrně. Důvody vysvětlil organizátor Petr Palovčík: „Chceme poukázat na to, že po jeho smrti na Hradě chybí morálka, slušnost, takt a také dobrá prezentace republiky v zahraničí.“

Litomyšl

Ve sklepení zámku v Litomyšli v dubnu otevřeli expozici plastiky Srdce pro Václava Havla a dnes ji mimořádně zpřístupnili bezplatně. Do Litomyšle přijeli i autoři díla Lukáš Gavlovský a Roman Švejda, kteří srdce vytvořili z nedohořených svíček posbíraných z pietních míst vzniklých po Havlově smrti. „To místo je naprosto fantastické, protože je tady stálé klima, úžasní lidé a má to svoje charisma,“ zhodnotil sklepení zámku autor plastiky Lukáš Gavlovský. Na náměstíčku před zámkem se v podvečer také promítaly krátké dokumenty a fotografie ze života Václava Havla. Podle pořadatele Jana Pikny se díky Havlovu srdci stala Litomyšl tak trochu poutním místem Václava Havla.

Brno

Václava Havla si dnes vpodvečer připomnělo i zhruba 150 lidí v Brně. Na Havla vzpomínali lidé v průvodu se svíčkami v rukou. Na Komenského náměstí, kde průvod začínal, ze svíček vytvořili srdce. Další zastávkou byla Ulička Václava Havla, kam lidé dorazili v čele s transparentem s Havlovým mottem „Pravda a láska zvítězí nad zlem a nenávistí“. Na Kapucínských terasách se potom četly úryvky z Havlových knih.

Pamětní medaile, jakási lupa pro demokracii

Česká mincovna dnes představila medaili od Bořka Šípka, jejíž výtěžek půjde na opravy kostela sv. Anny, kde Havlovi vybudovali společenské centrum Pražská křižovatka. Medaile má na jedné straně havlovské srdce v červené barvě, na druhé straně je logo Pražské křižovatky. Autor ji pojal jako jakousi lupu na demokracii, proto do jejího středu umístil skleněnou čočku, na níž je Havlovo srdíčko. Stříbrná medaile stojí 6 000 korun, vydáno je 600 kusů. Zlatá stojí 200 000 korun a Česká mincovna jich zatím vydala 100 kusů. Pamětní medaile za stejným účelem vytvoří ještě Olbram Zoubek, Jiří David, Kurt Gebauer, Aleš Lamr, David Černý a Jaroslav Róna.

Krátké kalhoty pro Havla

Akce Krátké kalhoty pro Václava Havla odkazuje na vystoupení prezidenta na vojenské přehlídce s povytaženými nohavicemi. „Hledali jsme nějaké gesto, které bude jednoduché, aby se k němu mohl připojit kdokoli, a zároveň, které by vyjadřovalo ten typicky český smysl pro humor,“ uvedl organizátor Tomáš Pikola. Fotografii s vyhrnutými nohavicemi už například na Twitteru zveřejnil americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro.

Krátké kalhoty pro Václava Havla #kalhotyVH http://t.co/3eJBxCgFDE http://t.co/1KQwmDKNMw #Havel pic.twitter.com/cfnhPH5Bdo

Lidé vzpomínali

Vzpomínáme na Vás pane Prezidente… #kalhotyVH #havel pic.twitter.com/nDSFo3HFu1

i vtipně

Na památku VH - dnes jsem vykasal a budu vzpomínat. #kalhotyVH pic.twitter.com/Te13YWwsW6

s krátkými kalhotami

#18.12.2014 #kalhotyVH #VaclavHavel pic.twitter.com/i8dfj4khr9

Tři roky od Havlova úmrtí si lidé připomínají také za hranicemi. V Českém centru v Paříži například představí hru Largo desolato. Prezident Václav Havel bude mít také bustu v další parlamentní budově. Po sídle Rady Evropy a americkém Kongresu ji v březnu odhalí v irském parlamentu. Podle Hospodářských novin se ceremonie zúčastní i irský prezident Higgins. Vystavení busty iniciovala nadace Art for Amnesty a její návrh už posvětil organizační výbor irského parlamentu.