Poškození z kauzy Lidové domky zažalují stát za průtahy ve vyšetřování. Chtějí i náhradu škody

Události: Klienti firmy Lidové domky si stežují na průběh kauzy (zdroj: ČT24)

Po vzoru H-Systemu chtějí i klienti další vytunelované stavební firmy žádat stát o odškodnění. Jde o kauzu Lidové domky, kde lidé přišli o více než padesát milionů korun. Teď viní stát z průtahů ve vyšetřování a ze ztráty majetku.

Asi tři stovky lidí uvěřily, že pro ně na poli u obce Stupice nedaleko Prahy vyrostou domy. Po krachu firmy, která slíbila, že je postaví, ale přišli o veškeré vložené peníze. „Ani stát, ani policie, nikdo nám nepomohl. Byly tam strašné průtahy, trvalo asi deset let, než vůbec bylo nějaké soudní rozhodnutí,“ stěžuje si poškozená klientka Alena Janíková.

Jediným, kdo byl odsouzen, je bývalý jednatel firmy Pavel Hric, který podle soudu peníze klientů investoval do věcí, které s projektem nesouvisely. „Většinu utratili za různé nesmyslné konzultace a nákupy pozemků, které neměly žádnou hodnotu,“ řekl správce konkurzní podstaty společnosti Lidové domky Michal Edl.

Odsouzený: Je mi líto mě

Soudní verdikt padl deset let po obvinění. Policie a soud však u Hrice ani dalšího jednatele nezajistily žádný majetek. „Upozorňoval jsem policii v první fázi vyšetřování na majetek dalších společníků a jednatelů. Podle mě bylo na orgánech pokusit se v rámci řízení zjistit a zajistit nějaký majetek,“ míní Edl.

Policisté se hájí, že dohledat majetek bylo složité a délku řízení přičítají vysokému počtu poškozených. Ti se chtějí bránit. „Zažalujeme stát za průtahy, které vznikly dlouhou dobou vyšetřování,“ oznámila Alena Janíková.

Odsouzený Pavel Hric před nástupem do vězení tvrdil, že je nemajetný, přestože vedl kamenickou firmu napsanou na přítelkyni. „Já si myslím, že bych neměl nic platit,“ řekl štábu ČT.

Lidí, kteří přišli o své úspory, je mu prý líto. „Líto je mi ale i mě, protože já jsem přišel taky o nějakých dvacet milionů,“ zdůraznil. Část poškozených v kauze Lidové domky nyní upřesňuje výši škody a chystá žádost o náhradu škody na ministerstvo spravedlnosti, případně na soud.