Ochlazení nepřijde, příští týden bude až 22 stupňů

Česko prozatím nečeká ochlazení. V nadcházejícím týdnu by naopak mohly nejvyšší teploty vystoupat až ke 22 stupňům Celsia. Teplotně nadprůměrné by mělo být období do poloviny listopadu. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Vůbec nejteplejší by měl být příští týden. Minimální noční teploty se podle meteorologů budou pohybovat většinou kolem devíti stupňů, při zmenšené oblačnosti kolem pěti stupňů. Denní maxima vystoupají mezi sedmnáct až dvaadvacet stupňů, při nízké oblačnosti se budou pohybovat mezi 11 a 16 stupni.

„Relativně nejchladnější bude pravděpodobně týden od 4. do 10. listopadu s týdenním průměrem nejnižších nočních teplot kolem dvou stupňů a týdenním průměrem nejvyšších denních teplot kolem devíti stupňů,“ uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 21. října do 17. listopadu je 5,2 stupně. Nejchladnější byl rok 1965, kdy průměr teplot v těchto dnech spadl na dva stupně. Naopak v roce 2013 přesáhl osm stupňů.

Méně, než je v tomto období obvyklé, bude srážek. Nejvíce by mělo pršet v týdnu od 28. října.  „Období jako celek by mělo být srážkově průměrné až podprůměrné. Nejvíce srážek by mělo spadnout pravděpodobně ve druhém týdnu období s týdenním úhrnem kolem deseti milimetrů,“ dodal ČHMÚ. Dlouhodobý průměrný úhrn srážek je v tomto období 43 milimetrů.