Jeli rychle, nedávali pozor. Noční hromadná nehoda na D1 ukázala, co řidiči podceňují

Události: Chyby řidičů při nehodě na dálnici D1 (zdroj: ČT24)

Na nedělní hromadnou nehodu, která téměř na celý den zablokovala provoz na dálnici D1 ve směru na Brno, měly podle dopravních expertů vliv zejména dva faktory: nepozornost a příliš velká rychlost. Dokládá to video z bezpečnostních kamer.

Do převrácené cisterny s olejem, která ležela napříč jízdními pruhy, narazilo po sedmi vteřinách osobní auto. Další auto se kolizi neúspěšně pokusilo vyhnout o dvě sekundy později.

„Reakce je opravdu na hraně. Vidíme, že měli sepnutá brzdová světla v tu chvíli, kdy se dostávají do záběru, takže reagovali, ale neměli dostatek prostoru,“ popisuje záznam havárie krajský koordinátor Besipu pro hlavní město Prahu Jiří Polomis.

Netrvalo ani půl minuty a na místě dobrzďovala světlá dodávka. Chvíli po ní se ale přiřítily další dva osobní vozy. Jeden se pokusil manévrovat, druhý v rychlosti naboural přímo do ležícího kamionu.

Kamera zachytila průběh nehody na D1 (zdroj: ŘSD)

„Jak přijížděl, jak do něj narazil. Jel poměrně značnou rychlostí a neměl šanci zareagovat včas. Může se stát efekt, že auta v odstavném pruhu zmatou pozornost řidiče,“ komentuje záznam kamer Polomis.

Na silnicích přitom platí jasné pravidlo: řidič musí být schopen zastavit na vzdálenost, kam dohlédne. Podle koordinátora Besipu chybovali i řidiči jedoucí v protisměru, když u místa nehody cisterny začali zastavovat. „Je vidět, že tady už auto stálo, zatímco tohle ještě rychle přijíždí. Zpomalovat a skoro zastavit mimo odstavný pruh na dálnici je nebezpečný manévr, kterého bychom se měli všichni vyvarovat,“ upozorňuje dále Polomis.

Takové situaci se podle expertů dalo vyhnout patnáct kilometrů před místem havárie, kde řidiče upozorňovala policie. Do jejího auta ale naboural rychle jedoucí vůz, který policejní automobil odmrštil a vážně zranil jednoho policistu.

„Když se podíváme na ten záběr, tak všichni ostatní řidiči odklon respektovali a zvládli ho. Potom přijel někdo, kdo nevěnoval pozornost řízení, a prakticky bez brždění do policistů narazil,“ popisuje kolizi mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Policista, který v autě informoval kolegy o uzavření dálnice, je ve vážném stavu. Vůz měl spuštěné majáky a dálkovými světly mířil na druhého z kolegů v reflexní vestě, který měl navíc v ruce baterku s červeným světlem. „Zábleskový maják je v tuhle chvíli vidět na zhruba 350 metrů, takže i když pojedu rychlostí 130 kilometrů v hodině, tak bych měl mít šanci zareagovat,“ dodává Polomis.