Slunná neděle pohostila léto. Teplotní rekord oznámilo i Klementinum

Česko zažilo letní den, teploty přesáhly pětadvacet stupňů (zdroj: ČT24)

Na sedmnácti meteorologických stanicích panoval v neděli letní den a teploty přesáhly pětadvacet stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Neumětelech ve Středočeském kraji a jihočeském Husinci, kde shodně naměřili 26,4 stupně, nový rekord hlásí i Klementinum. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Nejtepleji bylo nejprve v jižních a jihozápadních Čechách, odpoledne stoupaly teploty hlavně v jižní polovině středních Čech a v Plzeňském kraji. Celkem 17 stanic zaznamenalo letní den s teplotami přes 25 stupňů.

„Rekordy dnes padly přibližně na třetině stanic měřících alespoň 30 let, přičemž to bylo na většině stanic v západní polovině Čech, ve východní polovině Čech byly rekordy výjimečné a na Moravě a ve Slezsku nepadaly,“ dodal meteorolog Martin Tomáš.

Nové maximum pro 13. říjen si zapsalo i pražské Klementinum, kde padl rekord z roku 1791. Dosavadní rekord v Klementinu z konce 18. století činil 23,2 stupně Celsia, v neděli na nejstarší stanici v Česku naměřili o desetinu víc. Teplotní rekord byl překonán také na čtyřech stanicích měřících déle než 100 let, a to v Klatovech, Českých Budějovicích-Rožnově, na stanici Tábor-Měšice a na Milešovce.

Letní počasí bylo typické ale jen pro Čechy; v části Vysočiny, na Moravě a ve Slezsku kvůli mlhám a nízké oblačnosti zažili o dost chladnější víkend. Teploty mohou nad dvacet stupňů vystoupat ještě i na začátku příštího týdne, pak se mírně ochladí a mohou se přidat srážky.