Babí léto se protáhne do příštího týdne

Teplé a slunečné počasí s víkendem neskončí. Takzvané babí léto by mělo vydržet ještě minimálně během příštího týdne. Teploty se mají pohybovat kolem 20 stupňů, zřejmě od poloviny týdne se může místy objevit slabý déšť nebo občasné přeháňky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Babí léto ale nepanuje všude. Zatímco na některých místech republiky v sobotu odpolední teploty vystoupaly přes 24 stupňů Celsia, hlavně na Vysočině a jižní Moravě kvůli mrakům a mlhám teploměr ukázal až o 11 stupňů méně. Rekordy padly na 15 procent stanic, které měří alespoň 30 let, uvedl Martin Tomáš z ČHMÚ.

„Dnes se teploty pohybovaly na většině území kolem 20 stupňů, na nejteplejších místech v Čechách se dostaly i přes 24 stupňů Celsia. Někde si však lidé teplou sobotu naopak neužili. Přestože se nízká oblačnost a mlhy nakonec rozpustily, teplotám to už příliš nepomohlo a několik stanic skončilo s odpolední teplotou pod 15 stupňů,“ uvedl Tomáš.

Nejtepleji bylo podle Českého hydrometeorologického ústavu v Dobřichovicích u Prahy, a to 24,5 stupně. Přes hranici 24 stupňů se teploty dostaly také ve středních Čechách, v Čáslavi a Brandýse nad Labem. V Českých Budějovicích a ve středočeské Tuhani ukázal teploměr 23,9 stupně. Naopak v Dukovanech teploty nepřesáhly ani 13 stupňů.

Platné zůstává maximum pro 12. říjen z pražského Klementina, a to 23,7 stupně z roku 1843. Na nejstarší tuzemské stanici, která měří počasí nepřetržitě od roku 1775, v sobotu naměřili 22,9 stupně.

Babí léto pokračuje

Teplé počasí vydraží i v dalších dnech. Při jasné nebo polojasné obloze by teploty v pondělí měly být až do 23 stupňů Celsia, při mlze nebo nízké oblačnosti jenom kolem sedmnácti, přiblížila meteoroložka ČT Taťána Míková. Podobné nejvyšší teploty se čekají i v úterý a ve středu. V druhé polovině týdne by se už měly snižovat k sedmnácti stupňům.

Dlouhodobá prognóza hydrometeorologického ústavu počítá s tím, že se má v dalších týdnech sice pozvolna ochlazovat, ale není vyloučeno, že nadprůměrně teplé počasí potrvá také poslední týden v říjnu. „Celkově budou teploty v období od poloviny října do 10. listopadu nad normálem,“ uvedli meteorologové.

Srážky budou především první dva následující týdny průměrné. O něco více pršet má na přelomu října a listopadu. Týden od 4. listopadu by měl být relativně suchý. „Období od 14. října do konce první listopadové dekády by mělo být jako celek srážkově normální,“ uvádí měsíční výhled.

Průměrná teplota v Česku od 14. října do 10. listopadu je 6,3 stupně Celsia. Nejtepleji touto dobou bylo minulý rok s průměrnou teplotou 9,6 stupně. Naopak největší zimu zažili Češi v roce 1974, kdy průměrná teplota dosáhla 3,3 stupně Celsia.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24