Klaus, Jágr i Saudek. Zeman už má připraven seznam ocenění pro 28. říjen

Události ČT: Zeman už má připraven seznam ocenění (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš zatím nedostal k podpisu seznam vyznamenaných, kteří mají za tři týdny přebrat ocenění z rukou prezidenta Miloše Zemana, podle hradního mluvčího je už ale seznam „v zásadě hotový“. Prezident zmínil, že vyznamená svého předchůdce v úřadu Václava Klause, a odtajněna jsou i další jména: válečný veterán Emil Boček, sportovní legenda Jaromír Jágr nebo fotograf Jan Saudek.

Návrhy na udělení státního vyznamenání může prezidentovi podat občan, skupina občanů nebo organizace. Prezident k nim může a nemusí přihlédnout, vybrat může osobnost také podle svého uvážení. Například loni dolní komora navrhla 28 osobností, Zeman vyhověl 11 sněmovním návrhům.

Letos na Hrad dorazily tři stovky návrhů od občanů i obou parlamentních komor. „Bude to (výběr jmen) i o tom, že pan prezident nemá neomezený počet těch, které může odměnit, protože pak by akt trval velmi dlouho,“ uvedl předseda senátního podvýboru pro státní vyznamenání Jaroslav Kubera (ODS).

„Je tam velké množství válečných hrdinů z druhé světové války, jsou tam samozřejmě lékaři, umělci a další obory,“ nastínil předseda sněmovního podvýboru pro státní vyznamenání Vojtěch Pikal (Piráti).

Bílý lev pro Emila Bočka

Sám prezident už potvrdil ocenění pro Václava Klause, polistopadový prezident si tak vyznamenání ve Vladislavském sále převezme vůbec poprvé. Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka sice dostal i Václav Havel, ovšem tomu je v roce 2003 udělily obě komory parlamentu.

Loni prezident na Pražském hradě udělil ocenění jednačtyřiceti osobnostem. Z toho šesti to nejvyšší, Řád bílého lva. Jeho nejvyšší třídou chce letos Miloš Zeman ocenit válečného veterána Emila Bočka. Vyznamenat in memoriam hodlá také psovoda Tomáše Procházku, který padl na misi v Afghánistánu.

Ocenění pro Kusturicu i Saudka

Ocenění by měl převzít také režisér Emir Kusturica nebo kněz Petr Piťha. Prezident Miloš Zeman 28. října vyznamená také fotografa Jana Saudka. Deníku N to v pondělí potvrdil sám fotograf, který vyznamenání považuje za završení své kariéry.

Hradní protokolář Jan Kruliš ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to komentovat nechtěli. Saudek očekával, že bude nakonec ze seznamu vyškrtnut, aby ocenění místo něj dostal in memoriam zesnulý zpěvák Karel Gott. 

Zeman chce ale Gotta vyznamenat až příští rok, kdy mu udělí Řád bílého lva první třídy, nejvyšší český řád. „Rodina stále ještě zažívá bolest. Kdyby byla vystavena krátce po pohřbu ceremonii ve Vladislavském sále, nebylo by to úplně dobře,“ řekl Zeman v neděli v rozhovoru, který poskytl rádiu Frekvence 1.