Zima se blíží. Poprvé od května klesl noční průměr pod nulu, na horách bylo minus devět

Průměrná minimální teplota v Česku v noci činila minus 0,6 stupně Celsia. Poprvé od 7. května se tak noční průměr dostal pod nulu, informoval Český hydrometeorologický ústav. Nemrzlo ještě v celé republice, ale i na nejteplejších místech bylo méně než 4 stupně nad nulou. Nejsilněji mrzlo na horách na severu republiky, kde bylo kolem minus 9 stupňů.

Na Jizerce v Jizerských horách klesla v noci teplota 9,5 stupně pod nulu, na krkonošské Luční boudě bylo minus 9,3 stupně Celsia. Pět centimetrů nad zemí potom bylo na Jizerce dokonce minus 12 stupňů.

Na Sněžce naměřili meteorologové minus 6 stupňů. Nejvyšší krkonošské vrcholy jsou již několik dnů pokryté sněhem, který i díky mrazivým nocím přetrvává.

Teploty pod bodem mrazu panovaly v noci hlavně v místech se zmenšenou oblačností a slabým větrem, tedy v severovýchodní polovině Čech a na severní Moravě a ve Slezsku. Na západě a jihu Čech bylo počasí jiné, a proto bylo tepleji. V Českých Budějovicích, Tachově i Tušimicích naměřili nejvyšší noční minima – shodně 3,8 stupně nad nulou.

Ve srovnání s minulým rokem přišla první noc, kdy průměr nejnižších teplot pro celou republiku klesl pod nulu, později. V noci na 26. září činil průměr jen ze stanic v polohách do 600 metrů nad mořem minus 0,8 stupně Celsia.

Noc na úterý by mohla být podobná té pondělí. Na Moravě a ve Slezsku by se teploty měly pohybovat pod nulou, v Čechách mezi minus 1 a plus 3 stupni Celsia. Poté se ale začne oteplovat. O víkendu přes den by mohlo být přes 20 stupňů Celsia a mrznout nebude ani v noci.